Evinizin Altındaki Tehlikeyi Keşfedin: Deprembis ile Fay Hatları Görebilirsiniz!

AnasayfaGündem

Evinizin Altındaki Tehlikeyi Keşfedin: Deprembis ile Fay Hatları Görebilirsiniz!

Deprembis uygulaması artık fay hatları ve deprem riskini de gösteriyor. Bulunduğunuz bölgenin deprem riskini ücretsiz öğrenebileceksiniz.

Paylaş

Deprembis Uygulamasına Fay Hatları Eklendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi (Deprembis) uygulamasına fay hatları, geçmiş depremler ve fayların potansiyel deprem büyüklükleri gibi bilgilerin eklendiğini duyurdu.

Vatandaşlar Kendi Bölgelerindeki Riski Öğrenebilecek

Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini görebilecek” dedi. Ayrıca, deprem tarihinin ne kadar eski olduğunun da dikkate alınması gerektiğini, eski depremlerin yakın tehlike anlamına gelebileceğini belirtti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu

Deprembis Nasıl Kullanılır?

Uluslararası deprem ajanslarının verilerinin kullanıldığı Deprembis uygulaması, 925×740 metre alanlar arasındaki zeminleri ve kabul edilmiş fay hatlarını gösteriyor. Ücretsiz olan uygulamaya www.deprembis.com.tr adresinden erişilebiliyor ve günlük 10 sorgulama hakkı sunuyor.

Gelecekteki Güncellemeler

Prof. Dr. Kutoğlu, projenin sosyal sorumluluk kapsamında geliştirildiğini ve ticari amaç taşımadığını belirtti. Ayrıca, gelecekte fayların hareket hızları ve ortalama deprem tekrarlanma süreleri gibi bilgilerin de ekleneceğini ifade etti. MTA’nın fay haritalarının da sisteme entegre edileceği belirtildi.

Deprem Bilincinde Olmak Önemli

Deprembis uygulaması, vatandaşların deprem riskini daha iyi anlamalarına ve bilinçlenmelerine yardımcı olacak önemli bir araçtır.