Dünyanın birçok ülkesinde mesai günleri 4’e inerken bu uygulamanın Türkiye’de de uygulanıp uygulanmayacağı tartışılır oldu. Daha önce böyle bir konunun gündemde olmadığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan bu kez, konu üzerinde çalıştıkları sinyali geldi.
Bakan Işıkhan, çalışma süreleri, ücretler ve iş sağlığı gibi konuların gündemlerinde olduğunu açıkladı.
Haftada 45 saat çalışıyoruz
Türkiye’de çalışma süresi 2003 yılından beri 45 saat olarak uygulanıyor. Dünyada pek çok ülkede haftada 4 gün çalışma modeli uygulanmaya başladı. Türkiye’de de haftalık çalışma süresinin 35-40 saate indirilmesi yönünde iddialar vardı.
Meslek guruplarına göre yeni düzenleme
Yeni hak kategorileri geliştirilirken, hem standart hem de mevcut haklar korunacak. Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konulara değinilecek. Meslek gruplarına göre değerlendirmeler de yapılıyor. Yapılan çalışmada iş kanunlarını tekelleştirme yapılırken ilke olarak çalışanların güçlendirilmesi olacak.
Yeni çalışma ilişkileri geliştirilecek ve dağınık mevzuat bir arada toplanacak. Yeni kanun çalışmalarının merkezinde çalışan olacak. “Çalışan güçlenirse; işletme ve işveren gelişir” mottosu ile hareket edilecek.
Yasal olarak haftada en çok 45 saat çalışılabiliyor. Sözleşme ya da işyerindeki uygulamaya göre çalışılan günler 5×9 şeklinde eşit bölünebilir. İşyerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı da dağıtım yapılabilir. İşveren ve işçi arasında bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir.