Para transferinde devrim: ‘Ödeme iste’ sistemi geliyor

AnasayfaEkonomi

Para transferinde devrim: ‘Ödeme iste’ sistemi geliyor

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliğiyle geliştirilen “Ödeme İste” sistemi, para transferlerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Bu sistem, kullanıcılarına kiracılara kira hatırlatmaları yapma, öğrencilere harçlık gönderme, borçlulara ek süre tanıma gibi çeşitli konularda kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

“Ödeme iste” sistemi nedir?

“Ödeme İste”, ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme talep etmesine ve borçlunun bu talebe yanıt vermesine dayanan bir sistemdir. Ancak, bu sistem bir ödeme sistemi veya ödeme aracı/kanalı değil; ödeme öncesinde kullanılan bir altyapı özelliğidir.

“Ödeme iste” sisteminin kullanımı için gerekli olanlar

“Ödeme İste” sisteminin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgilerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgiler, Kolay Adres, TR Karekod veya IBAN+Ad Soyad gibi bilgileri içerebilir.

Farklı ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla çalışma

“Ödeme İste” sistemi, alacaklı ve borçlu farklı Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları (ÖHS) ile çalıştıklarında da kullanılabilir.

Ödeme talebi iletimi ve borçlu yanıtları

Borçlunun ÖHS’si, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kendi iç sistemleri üzerinden “Ödeme İste” oluşturarak borçluya anlık bildirim iletecektir. Borçlu, bu ödeme talebine kabul veya ret cevabı verebilir.

Hızlı ve kolay ödeme

“Ödeme İste” sisteminde, borçlu ödeme talebini kabul ederse, söz konusu ödeme FAST veya havale yoluyla hızlıca gerçekleştirilebilir. Bu sistem, ödemelerin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak tanır.