Yurt Dışına Çıkışlarda Yeni Dönem: Vize İşlemleri Dışişleri Vakfı’na Devrediliyor!

AnasayfaManşetGündem

Yurt Dışına Çıkışlarda Yeni Dönem: Vize İşlemleri Dışişleri Vakfı’na Devrediliyor!

Paylaş

Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlar artık vize işlemlerini Dışişleri Vakfı aracılığıyla gerçekleştirecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen teklifle, vize işlemleri devlete devredilerek vize gelirlerinin büyük bölümü hazineye aktarılacak.

Vize İşlemleri Dışişleri Vakfı’na Devrediliyor

Uzun süredir aracı şirketler tarafından yürütülen vize işlemleri artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (DTGV) tarafından da yapılacak. DTGV, vize aracılık hizmetlerinden de gelir elde edebilecek. Bu sayede vize gelirlerinin büyük bölümü devlete kalarak bütçeye katkı sağlanacak.

Aracı Şirketlere Milyarlık Gelir

2023 yılında aracı firmalar tarafından yapılan vize faaliyetlerinden dolayı bütçeye 1,1 milyar lira aktarıldı. Bu rakam, aracı şirketlerin elde ettiği vize gelirlerinin sadece yüzde 20’sine denk geliyor. Yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında vize aracı şirketlerinin yıllık geliri 5,5 milyar lira oldu. Bu rakamın 1,1 milyar lirası hazineye aktarıldı, 4,4 milyar lirası ise şirketlere kaldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Açıklama

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, vize aracılık faaliyetlerinin Dışişleri Bakanlığı için büyük bir iş yükü oluşturduğunu belirtti. Serim, bu yükü hafifletmek ve vize işlemlerini daha verimli hale getirmek için vize aracılık hizmetlerinin vakıf tarafından da verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Vakfın Gelir Kaynakları

-DTGV, bağış ve yardımlar ile vize işlemlerinden gelirler elde edecek.

-Vakıf, vize işlemi yaparak da gelir elde edebilecek.