Yumurtada ‘Son Tüketim Tarihi’ Yerine ‘Tavsiye Tarihi’ Geliyor

AnasayfaGündem

Yumurtada ‘Son Tüketim Tarihi’ Yerine ‘Tavsiye Tarihi’ Geliyor

Yumurtanın raf ömrü artık “son tüketim tarihi” yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ile belirlenecek. Bu düzenlemeyle israfın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Paylaş

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, yumurtanın raf ömrü için artık “son tüketim tarihi” ibaresi yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” kullanılacak. Bu değişiklikle yumurta israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği Düzenlemeleriyle Uyumlu

Yeni düzenleme, Avrupa Birliği’nin ilgili tüzüğüne dayandırılıyor. AB tüzüğüne göre, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirlenmiş durumda. Buna ek olarak, A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmelidir. 10 gün içinde işaretlenmeyen yumurtalar, B sınıfı olarak değerlendirilir ve gıda sanayinde kullanılır.

Yumurtada Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Yumurtanın raf ömrünü uzatmak amacıyla, son tüketim tarihi yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. Böylece, tüketiciler yumurtaları daha uzun süre tüketebilecekler ve israfın önüne geçilecek.

Uygun Muhafaza Koşulları Önemli

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtaların uygun koşullarda muhafaza edilmesinin kullanım ömrünü uzatabileceğini belirtti. Afyon, “Marketlerde aldığımız yumurtalar evde 35-40 gün bekletildikten sonra çöpe atılıyor. Bu, milli bir israftır. Ancak uygun koşullarda muhafaza edildiğinde, 35-40 günlük yumurtalar da güvenle tüketilebilir” dedi.

28 Gün Kuralı Değişmiyor

Afyon, tebliğdeki düzenlemenin, yumurtaların 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Bu süre geçtikten sonra yumurtalar marketlerden toplanacak. Yani, raf ömrü 28 gün olarak kalacak, ancak tüketim süresi uygun muhafaza koşullarında daha da uzatılabilecek.