Yeşilçam’ın Yakışıklısı Murat Soydan’ı Kaybettik!

AnasayfaMagazin

Yeşilçam’ın Yakışıklısı Murat Soydan’ı Kaybettik!

Yeşilçam'ın sevilen oyuncularından Murat Soydan 84 yaşında vefat etti. 200'den fazla filmde rol alan usta oyuncu, Türk sinemasına damga vurmuştu.

Paylaş

Türk sinemasının usta oyuncularından Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti. Sevenlerini üzen bu acı haber, kızı Mehveş Soydan tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Mehveş Soydan, paylaşımında “Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Murat Soydan Kimdir?

2 Ekim 1940’ta Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde dünyaya gelen Murat Soydan’ın gerçek adı Rüçhan Tercan’dı. İlk ve orta öğrenimini Lüleburgaz’da tamamlayan Soydan, liseyi Edirne’de okudu. İstanbul’a gelerek İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde öğrenimine devam ederken, bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi Bölümü’nü bitirdi.

Sinema Kariyeri

Askerlik görevini tamamladıktan sonra 1966’da Perde dergisinin düzenlediği yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinema dünyasına adım attı. İlk filmi olan “Kolsuz Kahraman”da Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi dönemin önemli oyuncularıyla kamera karşısına geçti.

Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile Başroller

Kariyeri boyunca 221 filmde rol alan Murat Soydan, Türk sinemasının en önemli kadın oyuncularından Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile birçok projede başrolü paylaştı.

Ödüllü Bir Oyuncu

Usta oyuncu, 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Zulüm” filmindeki performansıyla “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

Sinema Oyuncuları Derneği Başkanlığı

Murat Soydan, bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı görevini de üstlendi.

Murat Soydan’a Son Veda

İki evlilik yapan ve iki çocuk sahibi olan Murat Soydan’ın vefatı, Türk sineması ve sevenleri için büyük bir kayıp oldu. Usta oyuncuyu saygıyla anıyoruz.