Yargıtay Kurbanlık Dolandırıcısına Verilen Cezayı Onadı

AnasayfaGündem

Yargıtay Kurbanlık Dolandırıcısına Verilen Cezayı Onadı

Paylaş

Yargıtay’dan Kurbanlık Dolandırıcısına Verilen Cezaya Onama

Yargıtay, 47 büyükbaş hayvanın parasını sahte çekle ödeyen sanığa verilen 7 yıl hapis ve 400 bin lira adli para cezasını onadı. İşte detaylar…

Dolandırıcılık Olayının Ayrıntıları

2018 yılında internetteki “satılık büyükbaş hayvan” ilanını gören sanık, ilan sahibini arayarak hayvanları kurbanlık amacıyla satın almak istediğini belirtti. Kiraladığı kamyonla Konya’ya gelen sanık, satıcı ile anlaşarak ödemenin bir kısmını nakit, geri kalanını ise çekle yaptı.

Sahte Çek ile Dolandırıcılık

Satıcı, çekleri bozdurmak istediğinde, çeklerin sahte olduğunu ve üzerinde bir devlet hastanesinin başhekiminin adının yazılı olduğunu öğrendi. Bunun üzerine satıcı, suç duyurusunda bulundu. Satıcıyla konuştuğu telefon numarası ve hayvanları götürmek için kullandığı kamyonu kiraladığı şirket aracılığıyla sanığın kimliği tespit edildi ve hakkında “banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan kamu davası açıldı.

Mahkeme Kararı ve Onama Süreci

Konya Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi, sanığa 7 yıl hapis ve 400 bin lira adli para cezası verdi. İstinaf başvurusu Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesi tarafından reddedilen sanık, kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, sanığa verilen cezayı onadı.

Kararın Gerekçesi

Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin kararında, dava konusu olayda kullanılan çekin külliyen sahte olduğu belirtildi. Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun yapıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin kesin verilere dayandırıldığı ve suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği açıklandı.