Yaramaz Çocukların Beyinleri Daha mı Küçük? Sebebi Covid-19 mu?

AnasayfaYaşam

Yaramaz Çocukların Beyinleri Daha mı Küçük? Sebebi Covid-19 mu?

Yeni bir araştırma, davranış bozukluğu olan çocukların beyinlerindeki bazı bölgelerin daha küçük olabileceğini ortaya koydu. Covid-19 salgınının da bu duruma etkisi olduğu düşünülüyor.

Paylaş

Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nde yapılan yeni bir araştırma, yalan söyleme, hırsızlık, kavga, zorbalık gibi davranış bozuklukları gösteren çocukların beyinlerindeki bazı bölgelerin daha küçük olabileceğini ortaya koydu.

26 Beyin Bölgesinde Yüzey Alanı Daha Küçük

Araştırmada, davranış bozukluğu olan gençlerin beyinlerindeki 34 bölgeden 26’sının yüzey alanının, sakin ve iyi huylu sınıf arkadaşlarına göre daha küçük olduğu tespit edildi. Özellikle davranışları düzenlemeye yardımcı olan amigdala, hipokampus ve talamus gibi bölgelerde küçülme gözlemlendi.

Empati Duygusu Zayıf Olanlarda Değişim Daha Fazla

Beyindeki en belirgin değişimler, düşük düzeyde empati, suçluluk ve pişmanlık gösteren çocuklarda görüldü. Ancak, yaramazlık yapan çocuklarda beyin bölgelerinin neden değiştiği henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil. Araştırmacılar, çocukluktaki olumsuzluklar ve kötü muamelenin bu durumu tetikleyebileceğini düşünüyor.

Covid-19 Salgınının da Etkisi Olabilir

Uzmanlar, Covid-19 salgınının çocukların sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkilediği ve okulda şiddet içeren davranışların artmasına yol açtığı konusunda uyarıyor. Salgın dönemindeki izolasyonun, çocukların sosyal beceriler geliştirme fırsatlarını kısıtladığı ve saldırganlığı artırabileceği düşünülüyor.