Yapay Zeka Yazılımcıları İşsiz Bıraktı!

AnasayfaTeknoloji

Yapay Zeka Yazılımcıları İşsiz Bıraktı!

Yazılım sektöründe istihdam, salgın sonrası dönemde azalmaya devam ediyor. Yapay zekanın etkisi ve sektörün geleceği tartışılıyor.

Paylaş

Son dönemin gözde mesleklerinden yazılım geliştirme, salgın döneminin ardından istihdam kaybı yaşamaya devam ediyor. Covid-19 salgını sırasında uzaktan çalışma ve online hizmetlerin artmasıyla yazılımcı ihtiyacı zirve yapmıştı. Ancak salgın sonrası dönemde, özellikle 2022’den itibaren sektörde ciddi bir düşüş gözlemleniyor.

İş İlanları Azalıyor

Federal Reserve Bank of St. Louis verilerine göre, yazılım geliştirici iş ilanları Mart 2022’de zirveye ulaştıktan sonra önemli ölçüde azaldı. Bu düşüş ABD’nin yanı sıra Almanya, Kanada, Fransa, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerde de görülüyor.

Yapay Zeka İstihdamı Etkiliyor mu?

30 Kasım 2022’de ChatGPT’nin kullanıma sunulması ve ardından diğer yapay zeka modellerinin yaygınlaşması, ofis işlerinde yapay zeka kullanımını artırdı. Kod yazabilen yapay zeka sistemleri de yazılım sektöründeki istihdamı etkiliyor olabilir.

İhtiyaç Sürekli Olacak mı?

İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kemal Özdemir, yazılım mühendislerine olan ihtiyacın sürekli olacağını belirtiyor. Yapay zekanın şu anki etkisinin sınırlı olduğunu ve daha çok yazılımcıların işini kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Gelecekte Ne Bekleniyor?

Özdemir, yapay zekanın uzun vadede tüm sektörlerde verimliliği artıracağını ve genel olarak istihdamı azaltabileceğini öngörüyor. Firmaların yeni istihdam yerine mevcut personeli daha verimli kullanabileceği bir gelecek bizi bekliyor olabilir.