Vatandaşlık İçin Evlilikte Yeni Düzenleme: Artık Yasal Kalış Şartı Aranacak!

AnasayfaGündem

Vatandaşlık İçin Evlilikte Yeni Düzenleme: Artık Yasal Kalış Şartı Aranacak!

İçişleri Bakanlığı, evlilik yoluyla vatandaşlık başvurularında yasal kalış şartı getirdi. Düzensiz göç ve milli güvenlik endişeleri nedeniyle alınan karar, tüm illerdeki evlendirme memurluklarına bildirildi.

Paylaş

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına geçişlerde yeni bir düzenleme getirdi. Artık evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin ülkede yasal kalış hakkı bulunmaması durumunda evlenme başvuruları kabul edilmeyecek.

Kararın Nedeni: Düzensiz Göç ve Milli Güvenlik

Bu kararın alınmasında, 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’ye yasal veya yasal olmayan yollardan gelen yabancıların sayısındaki artış ve bunun suistimal edilerek vatandaşlığa geçiş aracı olarak kullanılması etkili oldu. Bakanlık, bu durumun milli güvenlik ve kamu düzenini tehdit ettiğini belirterek önlem alma gereği duydu.

Yasal Kalış Hakkı Nasıl Belgelenecek?

Evlilik başvurusunda bulunacak yabancı uyrukluların, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge ile birlikte ülkemizde yasal kalış haklarını kanıtlamaları gerekecek. Bu belgelerin ibraz edilememesi durumunda evlenme başvurusu kabul edilmeyecek.

Tüm Evlendirme Memurluklarına Duyuruldu

İçişleri Bakanlığı’nın aldığı bu karar, 81 ildeki tüm evlendirme memurluklarına yazılı olarak bildirildi. Yeni düzenlemenin, evlilik yoluyla vatandaşlık başvurularında daha sıkı bir denetim mekanizması sağlayarak suistimallerin önüne geçmesi hedefleniyor.