Uzungöl’de HES’e Karşı Horon Protestosu: “Başka Uzungöl Yok!”

AnasayfaYerel Haber

Uzungöl’de HES’e Karşı Horon Protestosu: “Başka Uzungöl Yok!”

Paylaş

Trabzon’un doğa harikası Uzungöl, HES projesine karşı horon oynayarak yapılan bir protestoya ev sahipliği yaptı. Yöre halkı, turizmciler ve çevre savunucuları, Solaklı Vadisi üzerine planlanan HES projesine karşı geleneksel horon eşliğinde seslerini yükseltti.

Görevliler ve yöre sanatçıları da protestoya destek vererek atma türküler seslendirdi ve horon oynadı. Bölgenin doğal güzelliklerinin korunması için sloganlar atıldı ve dövizler taşındı.

Protestocuların hedefi: HES’i durdurmak

Protestocular, Gölü besleyen Solaklı Deresi’ne inerek, temsili bir kaleye futbol toplarını attılar. Bu eylemle Trabzonspor’un projeye karıştığı iddialarına atıfta bulunularak, kulübün kendi kalesine gol attığını simgelediler. Ayrıca, “Uzungöl’e HES, vallahi pes”, “Dereler halkındır satılamaz” gibi dövizler taşıyarak duyarlılıklarını ifade ettiler.

Yargı kararları ve projenin durumu

2012 yılında başlatılan ve Trabzonspor tarafından desteklendiği iddia edilen Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Şirketi’nin Uzungöl HES Projesi için alınan ÇED raporu, yerel halkın yargıya başvurması sonucu Danıştay tarafından iptal edildi. Projenin 2023 yılı itibarıyla, yüzde 90’ının başka bir firmaya satıldığı ve bölgede çalışmaların yeniden başlatıldığı belirtildi.

Yerel yöneticiler ve sanatçılar da protestoya katıldı

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, “Bu projeden vazgeçilmesi için hukuk içinde her türlü meşru hakkımızı kullanacağımızı da ilan ediyoruz. Başka Uzungöl yok. Her derede HES’ler var ama bu ülkede başka Uzungöl yok. Uzungöl, Trabzonspor’un kalesidir. Trabzonspor, bu projeyle kendi kalesine gol atmıştır” dedi.

Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Dernek Başkanı Abdullah Özen ise, “50 yıllık turizm birikimini, bir firmanın kar etme amacına yönelik HES projesi için yöneticilerimiz bugün sınıfta kalmıştır. Özel Çevre Sınırı’nın sıfırında, SİT, afet ve yaşam alanlarının içerisinde ve Doğu Karadeniz’in turizmdeki çekim merkezinde bu HES projesine izin vermek ‘akıl tutulmasıdır’” şeklinde konuştu.

Uzungöl’ün geleceği için birlikte mücadele

Yerel halkın ve turizmcilerin bu kararlı duruşu, Uzungöl’ün doğal güzelliklerinin korunması ve sürdürülebilir turizm için önemli bir adım olarak değerlendirilmekte. Bu mücadele, sadece Uzungöl’ü değil, Türkiye’nin tüm doğal güzelliklerini korumak için de bir ilham kaynağı olabilir.