Uzmanlardan uyarı: Covid-19’un yeni varyantı daha bulaşıcı

AnasayfaManşet

Uzmanlardan uyarı: Covid-19’un yeni varyantı daha bulaşıcı

Paylaş

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, Covid-19’un yeni ve endişe verici varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiğini belirterek, bu yeni varyantın diğer solunum yolu virüslerinden daha bulaşıcı olduğunu ve özellikle yaşlıları daha fazla etkilediğini ifade etti.

Covid-19 vakalarının arttığı bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Topkaya, genetik olarak değişmiş virüslere “varyant” adı verildiğini ve bazılarının bulaşıcılığını ve hastalık yapma özelliklerini artırdığını söyledi. Covid-19’un da yeni endişe uyandıran varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiğini belirtti.

Güncel dolaşımdaki SARS-CoV-2 varyantının diğer solunum yolu virüslerinden daha bulaşıcı olduğunu ve özellikle yaşlıların etkilenme oranının daha yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Topkaya, bu durumun hastane yatışlarında ve yoğun bakım ihtiyacında artışa neden olduğunu söyledi.

“Covid Kurallarına Uyulmalı”

Prof. Dr. Topkaya, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüslerinden korunmanın en etkili yollarından birinin koruyucu önlemleri tekrar hatırlamak olduğunu ifade ederek, maske kullanımı, sosyal mesafe, kalabalık ortamlardan kaçınma, el hijyeni ve hastaların izolasyonu gibi tedbirlerin önemine vurgu yaptı.

Ayrıca, Covid-19 için özel bir tedavi bulunmadığını belirten Prof. Dr. Topkaya, grip gibi hastalıkların erken teşhisinde kullanılan etkili ilaçların Covid-19 için bulunmadığını ve bu nedenle koruyucu önlemlerin hayati önem taşıdığını söyledi.