Uzmanlardan Uyarı: COVID-19 Yaz Dalgasıyla Geri Döndü!

AnasayfaSağlık

Uzmanlardan Uyarı: COVID-19 Yaz Dalgasıyla Geri Döndü!

COVID-19'un yeni varyantı KP.3, yaz aylarında etkisini gösteriyor. Uzmanlar, belirtilere dikkat edilmesi ve korunma önlemlerinin alınması konusunda uyarıyor.

Paylaş

COVID-19’un Yeni Varyantı KP.3 Nedir?

COVID-19 pandemisi sona ermiş gibi görünse de, virüs mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, yeni varyant KP.3’ün belirtilerinin önceki varyantlarla benzer olduğunu ancak hastalığın yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkabildiğini vurguluyor.

Yaz Dalgasının Nedenleri

Uzmanlar, yaz aylarında COVID-19 vakalarında artış gözlemlediklerini ve buna “yaz dalgası” adını verdiklerini belirtiyor. Bu artışın nedenleri arasında, insanların festivaller ve konserler gibi kalabalık ortamlarda daha fazla bulunması ve klimaların aşırı kullanımı sonucu havanın kuruması gösteriliyor.

KP.3 Varyantının Belirtileri

KP.3 varyantının belirtileri, önceki varyantlarla benzerlik gösteriyor. Bu belirtiler arasında ateş, titreme, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, mide bulantısı, kusma ve ishal bulunuyor.

Korunma Yolları

Dr. Demir, hastalıktan korunmak için fiziksel mesafe kurallarına uyulması, maske takılması, hijyene önem verilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme ve takviye gıda alınması, kapalı alanların sık sık havalandırılması ve mevcut aşıların olunması gerektiğini belirtiyor.

Hastalığı Çabuk Atlatmak İçin Yapılması Gerekenler

Dr. Demir, hastalığı çabuk atlatabilmek için doğru ve dengeli beslenmenin, yeterli miktarda su içmenin, vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmenin ve doktor önerisiyle vitamin almanın önemini vurguluyor. Ayrıca, kaygı ve stresten uzak durmak, yeterli ve düzenli uyku ve dinlenmenin de hastalığı daha hızlı atlatmaya yardımcı olacağını belirtiyor.