Erken Uyarı Sistemi Sayesinde Orman Yangınlarına Müdahale

AnasayfaGündem

Erken Uyarı Sistemi Sayesinde Orman Yangınlarına Müdahale

Paylaş

Orman yangınlarına karşı önceden önlem alma imkanı sunan ) Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) devreye girdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen erken uyarı sistemi sayesinde MEUS yangın riski yüksek bölgeleri anlık olarak belirleyerek ilgili kurumlara bilgi veriyor. Bu sayede yangınlara erken müdahale imkanı sağlanıyor ve ormanlarımız korunuyor.

MEUS Nasıl Çalışıyor?

MEUS, hava durumu verilerini ve ormanlık alanların haritalarını kullanarak yangın riski yüksek bölgeleri belirliyor. Sistem, sıcaklık, nem, rüzgar hızı ve yönü gibi faktörleri analiz ederek potansiyel yangın tehlikelerini önceden tahmin ediyor.

MEUS’un Faydaları Neler?

  • Erken Uyarı: Yangın riski yüksek bölgeler önceden belirlenerek gerekli önlemler alınabiliyor.
  • Hızlı Müdahale: Yangınlara erken müdahale imkanı sağlanarak yangının yayılması engelleniyor.
  • Hasarın Azaltılması: Yangınların neden olduğu maddi ve manevi zararlar azaltılıyor.
  • Ormanların Korunması: Yeşil vatanımız orman yangınlarından korunuyor.

MEUS ile Orman Yangınları Daha Etkili Mücadele Edilecek

Bakan Mehmet Özhaseki, MEUS’un orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı. Özhaseki, “MEUS ile saatlik takip edilen veriler doğrultusunda olası yangın tehlikesine  karşı önceden erken uyarı sitemi sayesinde tedbir alınmasının sağlandığını” ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD ile de MEUS verilerinin paylaşıldığını belirten Özhaseki, “Her türlü imkanı kullanarak yeşil vatanı korumaya devam edeceklerinin” altını çizdi.