Türksat 6A Uydusu Temmuz’da Uzaya Fırlatılıyor

AnasayfaGündem

Türksat 6A Uydusu Temmuz’da Uzaya Fırlatılıyor

Türksat 6A uydusu son testlerinin ardından Temmuz'da Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak. Detaylar haberimizde.

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun 4 Haziran’da Antonov An-124 tipi uçakla ABD’ye taşındığını ve SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda son testlerinin yapıldığını açıkladı. Uraloğlu, testlerin tamamlanmasının ardından Temmuz ayının ikinci haftasında Türksat 6A’nın Falcon 9 roketi ile uzaya gönderileceğini belirtti.

Yerli ve Milli Gururumuz Türksat 6A

Yüzde 81’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen Türksat 6A, Türkiye’nin gururu olarak 15 yıl boyunca hizmet verecek. Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A uydumuz artık gün sayıyor. Standart testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında uzaya fırlatılacak” dedi.

Türksat 6A

SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılacak

Türksat 6A’nın proje takvimi planlandığı gibi ilerliyor. Bakan Uraloğlu, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacak ve mevcut kapasiteyi artıracak olan Türksat 6A’nın, SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini söyledi. Uraloğlu, “Bu proje, bakanlığımız ve ilgili kurumlarca yakından takip ediliyor” diye ekledi.

Türksat 6A

10 Günlük Uzay Yolculuğu ve Yörünge Testleri

Türksat-6A’nın üretim süreci sonrasında 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını belirten Uraloğlu, uydunun 19 saatlik bir yolculuk sonrası ABD’ye ulaştığını ve seyahat sonrası testlerin yapıldığını söyledi. Temmuz ayının ikinci haftasında uzaya gönderilecek olan Türksat 6A, 10 gün sürecek bir uzay yolculuğunun ardından yörüngesine ulaşacak ve burada yörünge testlerine başlayacak.

Türksat 6A ile Kapsama Alanı Genişleyecek

Uydumuzun yörüngede faaliyete geçmesiyle Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanı genişleyecek. Uraloğlu, “Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayacak şekilde hizmet verecek. Bu genişleme ile Türksat’ın uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak” dedi. 7,2 kW güç kapasitesi ile Türksat 6A, 15 yıl boyunca yayıncılık sektörüne hizmet sunacak.

Bu gelişme, Türkiye’nin uzay ve haberleşme alanındaki yeteneklerini ve kapasitesini önemli ölçüde artıracak.