Türksat 6A, SpaceX Falcon 9 Roketi ile Uzaya Gönderiliyor

AnasayfaGündem

Türksat 6A, SpaceX Falcon 9 Roketi ile Uzaya Gönderiliyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral fırlatma merkezinden 8 Temmuz 2024'te Türkiye saatiyle gece yarısından sonra 00:20'de uzaya gönderilecek. Uydunun yolculuğu ve işlevi hakkında detaylar bu yazıda.

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından duyurulan bilgilere göre, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilecek. Fırlatma, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral fırlatma merkezinden 8 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye saatiyle gece yarısından sonra 00:20’de gerçekleştirilecek.

Uydu Görevleri ve Yolculuk Detayları

Uydu fırlatıldıktan sonra, SpaceX tarafından kontrol altına alınacak olan Türksat 6A’nın ilk sinyalinin alınması bekleniyor. Ardından uydunun kimyasal itki sistemiyle yörüngesine oturtulması planlanıyor. Türksat 6A, 42 derece Doğu boylamındaki yörüngesine yerleştirildikten sonra uzay yolculuğuna başlayacak ve burada tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek.

Uydunun Kapasitesi ve Hedefler

Türksat 6A, Türkiye’nin uydu kapasitesini artırarak TV yayıncılığı başta olmak üzere geniş bir haberleşme hizmeti yelpazesini kapsayacak. Uydu, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsayacak geniş bir bölgeye hizmet verecek şekilde tasarlandı. Türksat, bu proje ile dünya çapında bir uydu operatörü konumunu pekiştirmeyi hedefliyor.