Türkiye’de Tatil Fiyatları Dubai ve Paris’i Geride Bıraktı! Yerli Turiste Tatil Bu Sene Hayal!

AnasayfaGündem

Türkiye’de Tatil Fiyatları Dubai ve Paris’i Geride Bıraktı! Yerli Turiste Tatil Bu Sene Hayal!

Türkiye turizmde en pahalı ülke olma yolunda. Bodrum'da 7 gecelik tatil için istenen 900 bin TL, Dubai ve Paris’i geride bıraktı. Yerli turist için tatil hayal oldu.

Paylaş

 

Türkiye, turizmde ‘en pahalı ülke’ olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle Bodrum’daki yüksek otel fiyatları dikkat çekiyor. Yerli turistler için tatil artık bir hayal haline gelirken, yabancı turistler de alternatif rotalara yöneliyor. Öyle ki, Bodrum’da 7 gecelik bir tatil için istenen 902 bin TL, Dubai ve Paris gibi lüks destinasyonların çok üzerinde.

Fiyatlar Uçtu: Bodrum, Dubai ve Paris’i Solladı

Bodrum’da dudak uçuklatan otel fiyatları gündemde. Örneğin, Dubai’deki 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde 7 gece oda-kahvaltı tatilin maliyeti 290 bin TL, Paris Disneyland Oteli’nde ise 335 bin TL iken, Bodrum’daki bazı otellerde aynı süre için 902 bin TL isteniyor. Türkiye’de otel fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.

Yerli Turist İçin Tatil Hayal

Bugün 4 kişilik bir ailenin 7 gece her şey dahil bir otelde konaklaması, ulaşım ve alışveriş dahil edildiğinde 100 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Bu durum, yerli turist için tatili hayal haline getiriyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar, Türkiye’nin 60 milyar dolarlık yıl sonu gelir hedefini de tehdit ediyor.

Yüksek Fiyatlar Turistleri Kaçırıyor

Antalya, Muğla-Bodrum ve İzmir gibi popüler destinasyonlardaki yüksek fiyatlar dikkat çekiyor. Ortalama bir ailenin bir hafta tatili 100 bin TL’nin üzerine çıkarken, bazı süper lüks otellerde bu rakam 1 milyon TL’yi buluyor. Gelinen noktada, yüksek fiyatlar nedeniyle yabancı turistler de Türkiye’yi pahalı bulup rotalarını farklı ülkelere çeviriyor.

Alternatif Rotalar: Mısır ve Yunanistan

Türkiye’den kaçan yabancı turistler, Yunanistan, Mısır ve Dubai’yi tercih ediyor. Bu ülkelerde tatil yapmanın maliyeti Türkiye’ye göre daha uygun. “Türkiye pahalı” algısı yabancı medyada sıkça gündeme geliyor. Bugün Türkiye’de 1 hafta tatil yapmanın bedeliyle, Mısır veya Yunanistan’da 15 gün tatil yapmak mümkün.

Alışveriş Yapan Turist Sayısı Azaldı

Tatil için Türkiye’ye gelen ve alışveriş yapan turistlerin sayısında da düşüş var. Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında yabancıların toplam kartlı harcama içindeki payı %40 gerileyerek %4’ün altına indi. 2022’nin aynı döneminde bu oran %6 idi.

Turizm Sektöründe Kriz Kapıda

Turizm sektörü oyuncuları, bu yüksek fiyatların sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Fahiş fiyatlar nedeniyle iyi başlayan turizm sezonunun yıl sonunda kötü sonuçlanabileceği öngörülüyor. Orta segment tatil seçeneklerinin azalması, turistleri kaçırıyor ve sektörde kriz yaratabilir.