TÜİK ve ENAG’a Göre Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Ürkütücü Boyutta!

AnasayfaEkonomi

TÜİK ve ENAG’a Göre Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Ürkütücü Boyutta!

TÜİK mayıs ayı enflasyonunu yıllık yüzde 75,45 olarak açıklarken, ENAG'a göre bu oran yüzde 120,66. İstanbul enflasyonu ise 1,5 yılın zirvesinde.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon aylık yüzde 3,37 artarken, yıllık bazda yüzde 75,45’e yükseldi. Bu oran, Kasım 2022’den bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

En Yüksek Artış Eğitimde

TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 104,80 ile eğitimde gerçekleşti. Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabıda görüldü.

ENAG’a Göre Enflasyon Yıllık Yüzde 120,66

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mayıs ayı enflasyonunu aylık yüzde 5,66, yıllık yüzde 120,66 olarak hesapladı. TÜİK ile ENAG arasındaki bu fark, verilerin güvenilirliği konusunda tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İstanbul Enflasyonu 1,5 Yılın Zirvesinde

İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre, İstanbul’da mayıs ayı enflasyonu yıllık yüzde 82,2 olarak gerçekleşti. Bu oran, Aralık 2022’den bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Ekonomi Yönetimi ve Merkez Bankası Ne Demişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda düşüş sürecine girildiğini belirtirken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasını beklediklerini açıklamıştı.