Trabzon’da Çay Hasadında Rekor Bekleniyor: İlk Sürgün Hasadı Başladı!

AnasayfaYerel Haber

Trabzon’da Çay Hasadında Rekor Bekleniyor: İlk Sürgün Hasadı Başladı!

Paylaş

Trabzon’da çay hasadı başladı! Mayıs ayının ilk gününden itibaren çay bahçelerine giren Trabzonlu üreticiler, bereketli bir sezon geçirmek için hummalı bir şekilde çalışıyor.

Türkiye’de toplam 792 bin dekar alanda çay tarımı yapılırken, bu alanın 152 bini Trabzon’da bulunuyor. Yaklaşık 50 bin üreticinin geçim kaynağı olan çay tarımı, bölge ekonomisi için de büyük önem taşıyor.

Zorlu Arazi Koşullarına Rağmen Hasat Devam Ediyor

Bölgenin engebeli yapısı çay toplamayı zorlaştırıyor. Bazen üreticiler çayları sırtlarında taşımak zorunda kalırken, bazı durumlarda ise ilkel teleferikler kullanılıyor.

30 Günlük İlk Sürgün Dönemi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu, ilk sürgün döneminin ortalama 30 gün süreceğini ve ardından ikinci sürgüne geçileceğini belirtiyor. Havaların güzel gitmesi halinde sürgün sayısının 3 veya 4’e kadar çıkabileceğini de ifade ediyor.

Bu Sene Rekolte Bol Bekleniyor

Çakıroğlu, bu sene rekoltenin oldukça güzel olacağını ve Türkiye’nin toplam çay üretiminin 1,5 milyon tonu bulmasını öngörüyor.

Kaliteli Çay İçin Üreticiye Görev Düşüyor

Verim ve kalitenin artırılması gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, çay ocaklarının yenilenmesi ve üreticilerin kaliteli ürün toplaması gerektiğine vurgu yapıyor.

Üreticilerden Gelen Bilgiler de Verimi Doğruluyor

Çay hasadında çalışan Ömer Varilci, bu sene verimin geçen seneye oranla daha iyi olduğunu ve bahçelerinden 20-25 ton çay elde etmeyi beklediklerini söylüyor.