TCMB Faiz Kararını Açıkladı! Likidite Fazlası İçin Ek Tedbirler Geliyor!

AnasayfaEkonomi

TCMB Faiz Kararını Açıkladı! Likidite Fazlası İçin Ek Tedbirler Geliyor!

TCMB, mayıs ayı faiz kararını açıkladı ve politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Likidite fazlası için ilave tedbirler alınacak.

Paylaş

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Nisan ayında aylık enflasyonda sınırlı bir zayıflama görülse de, tüketim malı ithalatındaki artış cari işlemler dengesini olumsuz etkiledi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutuyor.

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir.

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacı kapsamında, menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırıldı. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir.

Kurul, fiyat istikrarı için eldeki tüm araçları kararlılıkla kullanacak. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.