Tayvan’da 7.2 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem: 7 Ölü, 711 Yaralı

AnasayfaDünya

Tayvan’da 7.2 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem: 7 Ölü, 711 Yaralı

Tayvan, 7.2 büyüklüğünde meydana gelen ve son 25 yılın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen sarsıntıyla sarsıldı. Hualien kenti açıklarında gerçekleşen depremde 7 kişi hayatını kaybetti, 711 kişi yaralandı ve tsunami uyarısı yapıldı. Japonya ve Çin, Tayvan'a yardım teklifinde bulundu.

Paylaş

Tayvan, tarihinin en şiddetli depremlerinden birini yaşadı. 7.2 büyüklüğündeki deprem, ülkenin doğu kıyısındaki Hualien kenti açıklarında meydana geldi ve ülke genelinde büyük yıkıma yol açtı. Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), depremin yerel saatle 07.58’de ve 15,5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini bildirdi. Bu sarsıntı, 1999 yılında Nantou şehrinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremden bu yana kaydedilen en büyük deprem olarak tarihe geçti.

Depremin etkisiyle bazı binalar yıkılırken, dağlık bölgelerde heyelanlar meydana geldi. Ayrıca, ülke genelinde ulaşım aksaklıkları yaşandı, tren ve metro seferleri durduruldu ve bazı köprülerde ağır hasarlar meydana geldi. Tayvan Ulusal İtfaiye Teşkilatı, Hualien’de 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve 711 kişinin yaralandığını duyurdu.

Depremden sonra Tayvan lideri Tsai Ing-wen, kurtarma operasyonlarına Tayvan ordusunun da destek vereceğini açıkladı. Elektrik kesintileri yaşanan adada, elektrik operatörü Taipower, kesintilerin büyük bir bölümünün giderildiğini ve adadaki iki nükleer enerji santralinin sarsıntıdan etkilenmediğini bildirdi.

Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden Tayvanlı TSMC, deprem nedeniyle Hsinchu ve güneydeki bazı fabrikalarda çalışan işçileri tahliye etmek zorunda kaldı. Şirket, üretimde herhangi bir kesinti olmadığını açıkladı.

Depremin ardından Tayvan ve çevre bölgelerde tsunami uyarısı yapıldı. Japonya, Filipinler ve Çin anakarası dahil olmak üzere geniş bir coğrafi alanda alarm verildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, Okinawa eyaletine bazı tsunami dalgalarının ulaştığını duyurdu, ancak Filipinler ve Japonya’da sonraki saatlerde tsunami tehlikesinin azaldığı bildirildi.