Tarım Bakanlığı, doktorların sağlığa zararlı olduğu konusunda uyarıda bulunduğu margarinlerin, tereyağı ambalajı ve etiket taklidi yaparak tüketicilere sunulmasına müdahale etti. Artık ambalajlarında, sloganlarında, hatta rengi ve kıvamında tereyağına benzeyen margarinlerin satışına son verildi. Bu karar, daha önce benzer bir şekilde nar ekşi soslara ve limon soslarına yapılan müdahaleleri takip ediyor.
Gıda Mühendisi Samet Şahin, konuyla ilgili olarak, “Görselde tereyağı var, ürün üzerinde de tereyağı lezzeti yazıyor. İçeriğinde tereyağından eser yok. Bakın içeriğinde tereyağı altı suyu yazıyor. Renklendirici ve aroma verici maddelerle benzetmeye çalışılmış. Rengini sarıya çevirmek için beta karoten kullanılıyor. Fakat baktığınızda bu bir margarin” dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, “‘Tereyağı aromalı margarin’ diyor. Aslında bu tereyağı anlamına gelmiyor. Tereyağı kokusu verilmiş margarin anlamına geliyor. Margarinler doymuş yağlar olarak da kalp ve damar hastalıkları açısından aslında son derece sağlıksız yağlar” şeklinde uyarılarda bulundu.
Bu yasağın doğru ve yerinde bir uygulama olduğunu savunan Dr. Ayça Kaya, “Bence çok yerinde ve çok güzel bir uygulama olmuş” ifadelerini kullandı.
Son olarak Şef Aşçı Turgay Karagel ise, “Tereyağı zaten erdiği zaman sütünü yukarı veriyor ve margarinin çok ağır bir kokusu oluşuyor” dedi. İkisinin farkını anlamak için tüyo veren şef, “Margarinin içinde su olduğu için patlamaya başlar, tereyağında öyle bir şey yok” ifadelerine yer verdi.