2024’ün İlk Yarısında Suriyelilere Harcanan Para 10 Milyarı Aştı!

AnasayfaGündem

2024’ün İlk Yarısında Suriyelilere Harcanan Para 10 Milyarı Aştı!

Geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik harcamalar 10 milyarı aştı. Sağlık giderleri için 3.5 milyar TL ek bütçe istendi.

Paylaş

Göç İdaresi Başkanlığı’nın raporuna göre, geçici koruma statüsü altındaki Suriyelilere yapılan harcamalar 2024’ün ilk yarısında 10 milyar TL’yi aştı.

3.5 Milyar TL Ek Bütçe Talebi

2024 yılının Temmuz-Aralık dönemi için 3.5 milyar TL ek bütçe talep edildi. Bu ek ödenek, geçici koruma kapsamındaki yabancıların sağlık hizmetleri (eczane, ilaç faturaları ve ayakta tedavi giderleri) ile uluslararası koruma başvurusu sahibi olan yabancılara ait genel sağlık sigortası primleri için kullanılacak.

Türkiye’deki Suriyeli Nüfusu

Türkiye’deki Suriyelilerin nüfusu Temmuz ayı itibarıyla 3 milyon 109 bin 867 kişi. Ayrıca 228 bin 290 kişi ise uluslararası koruma kapsamında bulunuyor.

Geçici Koruma Statüsündekiler Kimler?

2014 yılında yürürlüğe giren Geçici Koruma Yönetmeliği ile Suriye’den bireysel ya da kitlesel olarak gelen Suriye vatandaşları ile Suriye’den gelen vatansızlar ve mülteciler geçici koruma uygulamasından yararlanabiliyor.

2023 Yılında da Ek Bütçe Talep Edilmişti

2023 yılında da benzer bir durum yaşanmış ve Göç İdaresi Başkanlığı, yılın ikinci yarısı için ek bütçe talep etmişti.

Ek Bütçe Talebi Tartışmaları Beraberinde Getirebilir

Göç İdaresi Başkanlığı’nın ek bütçe talebi, Türkiye’deki Suriyelilerin durumu ve onlara yapılan harcamalar konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirebilir.