Southport’ta Camiye Saldırı: Üç Çocuk Hayatını Kaybetti

AnasayfaGündem

Southport’ta Camiye Saldırı: Üç Çocuk Hayatını Kaybetti

Paylaş

İngiltere’nin Southport kentinde, 29 Temmuz’da yaşanan bıçaklı saldırının ardından aşırı sağcılar bir camiyi hedef aldı. Olayda 3 çocuk hayatını kaybederken, 8’i çocuk 10 kişi yaralandı. Saldırı sonrası bölgede tansiyon yükseldi ve aşırı sağcı bir grup, Southport Islamic Society Camisi önünde toplanarak taş ve tuğla attı.

Aşırı Sağcıların Saldırısı

Merseyside polisi, aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi (EDL) destekçisi olduğu düşünülen bir grubun camiye saldırdığını açıkladı. Grup, “Ölene kadar İngiliz” ve “Teslim olmak yok” sloganları atarak camiye taş ve tuğla fırlattı. Olay sırasında polise de şişe ve çöp kovaları atıldı, bir polis memurunun burnu kırıldı ve bir polis minibüsü ateşe verildi.

Polisten Açıklama ve Güvenlik Önlemleri

Merseyside Emniyet Müdür Yardımcısı Alex Gloss, olayın trajik olduğunu belirterek, “Üç çocuğun hayatını kaybetmesiyle sarsılan bir toplumda bunun yaşanması iğrenç.” ifadesini kullandı. Gloss, saldırıya katılanların Merseyside bölgesinde yaşamayan ve bölge halkını umursamayan kişiler olduğunu vurguladı.

Sosyal Medyada Spekülasyonlar

İngiliz medyasına göre, bazı sosyal medya hesapları saldırganın kimliği hakkında doğruluğu şüpheli bilgiler paylaştı. İçişleri Bakanı Yvette Cooper, sosyal medya şirketlerinin sorumluluk alması gerektiğini ve halkın spekülasyonlara inanmaması gerektiğini belirtti. The Guardian gazetesi, saldırganın kimliğine ilişkin bilgilerin doğruluğundan şüphe edilen bir sitede yayıldığını ve TikTok’ta aşırı sağcı bir kişinin paylaşımlarının 800 bin izlenmeye ulaştığını bildirdi.

Southport’taki Bıçaklı Saldırı

29 Temmuz’da Southport’ta gerçekleşen bıçaklı saldırıda, bir saldırgan aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi bıçakladı. Olay yerinde bulunan polis, şüpheliyi gözaltına aldı. Saldırıda 3 çocuk hayatını kaybetti, 8’i çocuk 10 kişi yaralandı. Saldırı, Amerikalı şarkıcı Taylor Swift temalı bir etkinlik sırasında gerçekleşti.

Hükümetin Tepkisi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Southport’tan gelen haberlerin korkunç ve şok edici olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Yvette Cooper, bölgedeki güvenlik güçleriyle temasta olduğunu ve çalışmalara tam destek verdiğini açıkladı.