Sokak Hayvanları Yasa Teklifi Meclise Sunuluyor: Toplamayan Belediyelere Hapis Cezası!

AnasayfaGündem

Sokak Hayvanları Yasa Teklifi Meclise Sunuluyor: Toplamayan Belediyelere Hapis Cezası!

Sokak hayvanları yasa teklifi Meclis'te! Toplamayan belediye başkanlarına hapis cezası geliyor.

Paylaş

Kamuoyunun uzun süredir beklediği sokak hayvanları ile ilgili yasa teklifi tamamlandı ve bugün Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, taslağın tüm kesimlerin görüşleri alınarak hazırlandığını belirtti.

“Yakala-Kısırlaştır-Tut-Sahiplendir” Modeli

Yeni yasa teklifiyle birlikte “yakala-kısırlaştır-sal” yönteminden vazgeçilerek, “yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir” modeli benimseniyor. Saldırgan, bulaşıcı hastalığı olan veya tedavi edilemeyen hayvanlar ise uyutulacak.

Belediyelere Sorumluluk ve Cezai Yaptırım

Yasa teklifi, sokak hayvanlarının toplanması ve bakımının sorumluluğunu yerel yönetimlere veriyor. İki yıl içinde bu görevini yerine getirmeyen belediye başkanlarına 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Bakımevleri ve Bütçe Zorunluluğu

Belediyelerin sokak hayvanları için bakımevleri kurması ve bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırması zorunlu hale getiriliyor. Evcil hayvanını sokağa terk eden veya yasaklı ırkların üretimi yapanlara ise hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek.

Kamu Güvenliği ve Sağlık Öncelikli

Yeni yasa teklifi, kamu güvenliğini ve halk sağlığını öncelikli tutuyor. Sürüleşme, çeteleşme gibi durumlar ve kuduz gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riski göz önünde bulundurularak, gerekli görüldüğünde yerel yönetimlere sahipsiz hayvanlara ötenazi uygulama yetkisi veriliyor.