Sivil Havacılıkta Yeni Dönem: Güvenlik Önlemleri Artırılıyor

AnasayfaGündem

Sivil Havacılıkta Yeni Dönem: Güvenlik Önlemleri Artırılıyor

Sivil havacılık güvenliğini artıracak yeni yasa teklifi Meclis komisyonundan geçti. Yolcu ve eşya aramalarının sıkılaştırılması, İHA uçuşlarına ceza gibi önemli değişiklikler öngörülüyor.

Paylaş

Sivil havacılık alanında önemli düzenlemeler getiren yeni bir yasa teklifi, Meclis Bayındırlık ve Ulaştırma Komisyonu’ndan geçti. Teklifin Kurban Bayramı sonrası Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Yolcu Aramalarında Sıkı Denetim

Yeni yasa teklifiyle birlikte, havalimanlarında güvenlik uygulamaları ve denetimleri Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki şartlara göre yeniden düzenlenecek. Buna göre, havalimanlarına ve hava araçlarına geçen tüm yolcular ve yanlarındaki eşyalar ile teknik cihazlar gerektiğinde el ile kontrol edilip aranacak. Yolcuların, kendilerinin ve eşyalarının elle aranmasını kabul etmeleri zorunlu olacak. Aksi takdirde, havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecekler.

Özel Güvenlik Görevlilerine Yetki

Havacılık güvenlik önlemleri, polisin gözetiminde özel güvenlik görevlilerince de yerine getirilebilecek. Özel güvenlik görevlileri, polis gözetiminde kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle arayabilecek. Kontrol sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar, güvenlik şüphesiyle, yolcusu veya sahibi olmaksızın açılıp aranabilecek ve taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilecek.

İzinsiz İHA Uçuşlarına Ağır Ceza

Yeni yasa teklifi, İnsansız Hava Aracı (İHA) yani dron uçuşlarına da önemli bir düzenleme getiriyor. Uçuş izni almadan veya Sivil Havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA uçuran ve güvenlik güçlerince tespit edilen kişilere 60 bin lira ceza uygulanacak.

Pilotlara Bildirim Yükümlülüğü

Yasa teklifiyle, uçakta işlenen suçlarda pilotun yetkili makamlara bilgi vermemesi durumunda 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası uygulanması da öngörülüyor.

Yeni yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, sivil havacılık alanında güvenlik önlemleri önemli ölçüde artacak. Bu düzenlemelerin, havacılık sektöründe güvenliği sağlama ve olası tehditlere karşı daha etkin mücadele etme amacı taşıdığı belirtiliyor.