Çöpe Atmayın Nakite Çevirin: Şişe Başına 25 Kuruş Ödenecek!

AnasayfaGündem

Çöpe Atmayın Nakite Çevirin: Şişe Başına 25 Kuruş Ödenecek!

2025'te başlayacak depozito iade sistemiyle içecek ambalajları geri dönüştürülecek. Şişe başına 25 kuruş iade edilecek, ödemeler e-cüzdan hesabına yapılacak.

Paylaş

Türkiye’de atık yönetimi ve geri dönüşüm alanında önemli bir adım atılıyor. “Depozito Yönetim Sistemi” ile 2025 yılında ülke genelinde içecek ambalajları depozito karşılığında toplanacak.

Hangi Ambalajlar Geri Dönüştürülecek?

0,1 litre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık plastik, cam ve metal içecek ambalajları depozito kapsamında olacak. Alkolsüz içecekler, sular, biralar, enerji içecekleri, şaraplar, meyve suları, süt ve süt ürünleri gibi geniş bir yelpazedeki içeceklerin ambalajları geri dönüştürülebilecek.

Depozito İadesi Nasıl Yapılacak?

Vatandaşlar, boş içecek ambalajlarını belirlenen geri dönüşüm noktalarına teslim ederek şişe başına 25 kuruş depozito iadesi alacaklar. İadeler, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısıyla oluşturulacak “e-cüzdan” hesabına yatırılacak. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.

Geri Dönüşüm Noktaları Nerelerde Olacak?

Depozito iade sistemi ilk etapta belediyeler, Millet Bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi insan trafiğinin yoğun olduğu 5 bin noktada başlatılacak. İlerleyen dönemlerde sistemin daha da genişletilmesi planlanıyor.

Depozito İade Sisteminin Faydaları

Depozito iade sistemi, atık miktarını azaltarak çevre kirliliğini önlemeyi ve doğal kaynakların korunmasını hedefliyor. Ayrıca geri dönüşüm sektörünü canlandırarak ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor. Vatandaşlar da hem geri dönüşüme katkıda bulunacak hem de iade alacakları depozitolarla kazançlı çıkacaklar.