Şili açıklarında 100 yeni tür deniz canlısı keşfedildi

AnasayfaDünya

Şili açıklarında 100 yeni tür deniz canlısı keşfedildi

Paylaş

Şili açıklarında yapılan bir araştırmada, 100’den fazla yeni tür keşfedildi. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bu canlılar, 3 bin kilometrelik Salas y Gomez Sırtı’nda yaşıyor.

Denizdağları, volkanik faaliyetler sonucu oluşan ve okyanusların her yerinde bulunan büyük su altı dağlarıdır. Mercanlardan deniz memelilerine kadar birçok canlı için hayati öneme sahip yaşam alanları sunan denizdağları, okyanusların biyoçeşitliliği için kritik önem taşır.

Şili açıklarında yeni bir denizdağı zinciri keşfedildi

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir araştırma ekibi, Şili açıklarında 200’den fazla denizdağından oluşan yeni bir denizdağı zinciri keşfetti. Bu zincir, Şili açıklarından Rapa Nui’ye (Doğu Adası) kadar uzanıyor.

52 bin kilometrelik harita ve 4 yeni denizdağı

Araştırma ekibi, deniz tabanında 52 bin kilometre kareden fazla bir alanın haritasını çıkardı ve Şili sularında 4 yeni denizdağı keşfetti. Ayrıca Juan Fernandez ve Nazca-Desventuradas deniz parklarını da inceleyen ekip, bu deniz koruma bölgelerindeki deniz yaşamını da araştırdı.

ROV SuBastian: Derinliklere dalış yapan robot

Araştırmacılar, ROV SuBastian isimli bir su altı robotu kullanarak denizdağlarından veri topladı. 4.3 kilometreden fazla derinliğe dalabilen bu robot sayesinde, denizdağlarının ekosistemleri ve biyoçeşitliliği hakkında önemli bilgiler elde edildi.

100’den fazla yeni tür keşfedildi!

Araştırma ekibi, denizdağlarında mercan kayalıkları ve sünger bahçeleri gibi birçok farklı ekosistem keşfetti. Bu ekosistemlerde yaşayan 100’den fazla yeni türün keşfedildiği belirtiliyor. Bilim insanları, bu türlerin gerçekten yeni olup olmadığını doğrulamak için genetik ve fizyolojik analizler yapacak.