Samsunlu Kadınlar Yöresel Lezzet Çarşamba Kıvratması İçin İş Başında

AnasayfaGündem

Samsunlu Kadınlar Yöresel Lezzet Çarşamba Kıvratması İçin İş Başında

Samsun'da Ramazan Bayramı hazırlıkları kapsamında bir araya gelen kadınlar, Çarşamba kıvratması adıyla tanınan yöresel lezzeti hazırlamak için birlikte çalışıyor. Coğrafi işaretli bu özel tat, imece usulüyle kadınların elinden çıkarak, bayram sofralarını süslüyor.

Paylaş

Samsun’da, Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kadınlar, geleneksel lezzetlerini yaşatmak adına harekete geçti. Özellikle Çarşamba ilçesine özgü olan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili yapılmış olan Çarşamba kıvratması, bayram sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olmaya aday.

Samsunlu Kadınlar Yöresel Lezzet Çarşamba Kıvratması İçin İş Başında

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Çarşamba kıvratması, yörede uzun yıllardır sevilerek tüketiliyor. Yoğurt, sıvı yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unu gibi malzemelerle hazırlanan hamur, yörede yetiştirilen fındık, ceviz ve şekerle harmanlanarak kendine özgü bir şekil verilip pişiriliyor.

Bayramlar öncesinde, özellikle de Ramazan Bayramı’nda, kadınlar imece usulüyle bir araya gelerek bu özel lezzeti hazırlıyorlar. Çınarlık Yalı Mahallesi’nde buluşan kadınlar, bayram hazırlığı için kolları sıvadı. Bir evde toplanan kadınlar arasında görev dağılımı yapılarak, bazıları hamuru yoğururken, bazıları yufka açıyor ve diğerleri kıvratmanın özgün şeklini veriyor.

AA muhabirine konuşan Züleyha İleri, her bayram öncesinde 3-4 kadının bir araya gelerek bu geleneksel lezzeti hazırladıklarını belirtti. İleri, “Çarşamba kıvratması, Çarşamba’nın kültürel mirası olarak bayram sofralarında yerini almaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.