Samsun Üniversitesi Mezuniyetinde Filistin’e Destek

AnasayfaGündem

Samsun Üniversitesi Mezuniyetinde Filistin’e Destek

Samsun Üniversitesi mezuniyet töreninde Filistin’e destek vererek İsrail’in soykırımına karşı tepkisini gösterdi.

Paylaş

Samsun Üniversitesi, 2023-2024 Akademik Yılı Geleneksel Mezuniyet Yürüyüşü’nü Filistin’de yaşanan soykırıma ve insanlık dramına karşı toplu bir protesto ile gerçekleştirdi. Bu yürüyüş, tüm akademisyenlerin, mezun öğrencilerin ve velilerin katılımıyla Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Rektör Mahmut Aydın’ın Açıklamaları

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Mahmut Aydın, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin’deki soykırımına karşı ABD’de yükselen öğrenci protestolarına dikkat çekti. Aydın, “Batı dünyasında en güçlü sivil tepki, Amerika’daki üniversitelerde oluşan Gazze dayanışma kamplarından geldi. Öğrenciler, İsrail’in vahşetine karşı seslerini yükseltti” dedi.

Öğrenci Protestolarının Önemi

Rektör Aydın, ABD’deki üniversite rektörlerinin Capitol Hill’e çağrılarak sorgulandığını belirtti. “Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve İsrail zulmünü kınayan protestolar, diğer üniversitelere de yayıldı. Bu protestolar, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından Vietnam karşıtı kampüs protestolarından bu yana en önemli öğrenci hareketi olarak tanımlandı” ifadelerini kullandı.

Direncin Ateşi Sönmeyecek

Rektör Aydın, Gazze’deki üniversite yöneticilerinin çağrısına dikkat çekerek, “Filistinli akademisyenler, tüm dünyaya eğitim altyapılarının hedef alınmasına karşı direnme çağrısında bulundu. Bu tür eylemlerin içimizde yanan bilgi ve direnç ateşini söndürmesine izin vermeyi reddediyoruz” dedi.

Samsun Üniversitesi’nin Dayanışması

Samsun Üniversitesi, Gazze’deki akademisyenlerin çağrısına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Rektör Aydın, “Samsun Üniversitesi olarak, Gazze’deki akademisyenlerle ve Batı üniversitelerinde İsrail soykırımını protesto eden öğrencilerle dayanışma içindeyiz. Eğitim kurumlarının yok edilmesine karşı direnişimizin ışığını yaymaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.