Türkiye’nin ilk yerli ilaç adayı geliştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibinin geliştirdiği bu ilacın, tüm aşamaları Türkiye’de tamamlanan ve fikri hakları ülkemize ait ilk ilaç adayı olduğunu açıkladı.
Yerli İlaç İçin Kritik Adım
Kacır, bu başarının sadece bir ilaç keşfi olmadığını, aynı zamanda “kendi kaynaklarımızla bir molekülün, laboratuvardan hastalara ilk defa ulaştırılmasının başarılması” anlamına geldiğini vurguladı. Bu sayede Türkiye’nin ilaç üretiminde dışa bağımlılığını azaltması ve bu alanda önemli bir atılım gerçekleştirmesi hedeflenir
Sağlık Sektörüne Milli Teknoloji Hamlesi
Bakan Kacır, Türkiye’nin sağlık sektöründe milli teknoloji hamlesi gerçekleştirmeye kararlı olduğunu belirterek, bu alanda yapılan yatırımlara dikkat çekti. Son bir yılda sektörde 404 yatırıma teşvik belgesi düzenlenerek 62 milyar liradan fazla yatırım harekete geçirildiğini ve yaklaşık 11 bin nitelikli istihdamın önünün açıldığını söyledi.
Boğaziçi LifeSci’de Öncü Çalışmalar
Kacır, Boğaziçi LifeSci’nin yaşam bilimleri alanında çığır açıcı teknolojilerde ileri düzey araştırma faaliyetleri yürüttüğünü ve 100’den fazla bilimsel araştırma projesi tamamladığını aktardı. Prof. Dr. Rana Sanyal’ın bu projesinin de Türkiye’nin küresel ölçekte hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olmak üzere oluşturulan Turcorn 100 Programı’na dahil edildiğini açıkladı.
Yaşam Bilimleri KOBİ’leri Destekler
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yaşam Bilimleri KOBİ’leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi’ni de hayata geçirerek girişimcilere ve KOBİ’lere destek verir. Bu proje kapsamında Türkiye’nin ilk klinik öncesi hayvan görüntüleme merkezi, pilot üretim ve ilk ölçekli üretim tesisi, uluslararası standartlarda temiz odanın da yer aldığı bir altyapı girişimcilerin ve araştırmacıların hizmetine sunulur.
Bu proje ile Türkiye’nin:
- İlaç üretiminde dışa bağımlılığı azaltılması,
- Sağlık alanında milli teknoloji hamlesi gerçekleştirilmesi,
- Yaşam bilimleri alanında küresel ölçekte rekabetçi hale gelinmesi hedefleniyor.