PTT Acentesi Umreye Gidenlerin Kimlik Bilgilerini Çaldı!

AnasayfaAsayis

PTT Acentesi Umreye Gidenlerin Kimlik Bilgilerini Çaldı!

Hatay'da bir PTT acentesinde umreye giden 1356 kişinin kimlik bilgileri çalınarak e-Devlet dolandırıcılığı yapıldı. Sanıklara hapis cezaları verildi, mağdurlar daha caydırıcı cezalar talep etti.

Paylaş

 

Hatay’da umreye giden 1356 kişinin kimlik bilgileri ele geçirildi ve bu bilgiler kullanılarak e-Devlet dolandırıcılığı yapıldı. Olay, pasaportlarına telefon işletmek isteyen mağdurların fark etmesiyle ortaya çıktı.

Kimlik Bilgileri Nasıl Çalındı?

PTT acenteliği yapan Ahmet Çelikkaya, umreye giden 1356 kişinin kimlik bilgilerini ele geçirdi. Serinyol PTT şubesinde görevli Bilal Karabiber, bu bilgileri kullanarak e-Devlet şifrelerini aldı. Kimlik bilgileriyle birlikte gelen onay kodları sisteme girilerek mağdurların e-Devlet şifreleri temin edildi.

Mağdurların İfadeleri

Mağdurlardan Abdulkadir A., umre dönüşünde Suudi Arabistan’dan aldığı telefonu pasaportuna işlemek istediğinde, pasaportunda başka bir telefonun kayıtlı olduğunu fark etti. Raziye D. ise iddianameden haberi olmadığını, e-Devlet sistemine giriş yaptığında adına iki telefon kaydedildiğini gördüğünü ifade etti.

Hapis Cezası Aldılar

Sanıklar Ahmet Çelikkaya ve Bilal Karabiber suçlamaları reddetti. Ancak, Hatay 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi, Bilal Karabiber’e ‘Görevi kötüye kullanma’ ve ‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve vermek’ suçlarından 7 yıl 4 ay 22 gün, Ahmet Çelikkaya’ya ise ‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve vermek’ suçundan 5 yıl 7 ay hapis cezası verdi.

Mağdurlar Daha Caydırıcı Ceza İstiyor

Mağdurların avukatı Fırat Bilici, sanıklara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek, “Bu kadar fazla mağdurun olduğu bir durumda cezaların indirilmemesi gerekirdi. Daha caydırıcı cezalar verilmeliydi” dedi. Bilici, sanıkların e-Devlet şifreleriyle kişilerin adına telefon açtırmayı planladıklarını ve bu eylemin dava dosyasında sabit olduğunu vurguladı.