Bayram Dönüşü Akaryakıta Çifte Zam Darbesi!

AnasayfaEkonomi

Bayram Dönüşü Akaryakıta Çifte Zam Darbesi!

Bayram tatilinin ardından araç sahiplerini akaryakıtta zamlı fiyatlar bekliyor. Yarından itibaren benzine 1,64 TL, motorine 1,63 TL zam gelirken, Temmuz'da ÖTV zammı da yolda.

Paylaş

Bayram tatilini geride bırakırken, araç sahiplerini akaryakıt istasyonlarında zamlı fiyatlar bekliyor. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yarın gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 1,64 TL, motorine ise 1,63 TL zam yapılacak.

Yeni Fiyatlar

Zamlı tarifeye göre, İstanbul’da benzinin litre fiyatı yaklaşık 41,94 TL’ye, Ankara’da 42,92 TL’ye, İzmir’de ise 43,23 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da 42,30 TL, Ankara’da 43,31 TL ve İzmir’de 43,70 TL olacak.

Zamlar Geçen Yıldan Bu Yana Yükselişte

Son bir yılda akaryakıt fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Benzin fiyatları yüzde 67 oranında artarken, motorin fiyatları yüzde 83 oranında yükseldi. Bu durum, araç sahiplerini zor durumda bırakıyor.

Temmuz’da ÖTV Zammı da Geliyor

Akaryakıta gelen zamlar bununla da sınırlı değil. Temmuz ayı başında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı da akaryakıt fiyatlarına yansıyacak. 2023 Temmuz’unda yapılan düzenlemeyle, ÖTV tutarları 6 ayda bir ÜFE oranında artırılıyor.

ÜFE Artışına Bağlı Olarak 2,5 TL’lik Zam Bekleniyor

2024 yılının ilk 5 ayında ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte akaryakıttaki ÖTV artış oranı da netleşecek. Eğer ÜFE artışı beklenen seviyede devam ederse, ÖTV zammıyla birlikte akaryakıta yaklaşık 2,5 TL’lik bir zam daha gelebilir.

Hükümetin Vergi Politikaları Tartışılıyor

Asgari ücrete ara zam yapılmamasını savunan hükümetin, dolaylı vergilerde yaptığı artışlar eleştiriliyor. Akaryakıta gelen zamlar, vatandaşın alım gücünü düşürürken, enflasyon üzerindeki baskıyı da artırıyor.