Merkez Bankası’ndan 2. El Araç Satışlarındaki Dolandırıcılığa Karşı Önlem!

AnasayfaGündem

Merkez Bankası’ndan 2. El Araç Satışlarındaki Dolandırıcılığa Karşı Önlem!

Merkez Bankası, FAST'a eklediği yeni güvenli ödeme katmanı ile 2. el araç alım satımı gibi yüksek riskli işlemlerde güvenliği artırmayı hedefliyor.

Paylaş

Merkez Bankası, 31 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla FAST sistemine entegre ettiği Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi ile ödemelerde güvenliği artırmayı hedefliyor. Bu yeni servis, özellikle 2. el araç alım satımı gibi yüksek riskli işlemlerde tarafların güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlandı.

Nasıl Çalışıyor?

FAST Güvenli Ödeme İşlemi, yetkili kuruluşlar tarafından onay/tescil gerektiren işlemlerde devreye giriyor. Ödeme, gönderici tarafından yapıldıktan sonra, alıcıya ulaşmadan önce FAST katılımcısı bir kuruluşta bekletiliyor. Onay/tescil işlemi tamamlandıktan sonra ödeme alıcıya aktarılıyor.

Taraflar İçin Güvence

Bu sistem sayesinde, ödemeyi yapan kişi, onay işlemi tamamlanmadan paranın karşı tarafa geçmeyeceğinden emin oluyor. Ödemeyi alacak kişi ise, onay işlemi gerçekleştiğinde paranın hesabına güvenle geçeceğini biliyor.

2 Milyon TL İşlem Limiti

FAST Güvenli Ödeme İşlemi, ilk aşamada 2 milyon TL’ye kadar olan işlemlerde kullanılabiliyor. Bu limit, özellikle 2. el araç alım satımında yaşanan dolandırıcılık vakalarını azaltmayı hedefliyor.