Merkez Bankası Faiz Kararı Bekleniyor

AnasayfaEkonomi

Merkez Bankası Faiz Kararı Bekleniyor

Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün açıklanacak. Ekonomistler, faizin yüzde 50'de sabit kalmasını bekliyor.

Paylaş

Bugün Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında, faiz kararı açıklanacak. Geçtiğimiz ay, Merkez Bankası politika faizini beklentilere uygun olarak yüzde 50’de sabit tutmuştu.

Ekonomistlerin Beklentisi

Mayıs ayı toplantısına ilişkin ekonomistlerin genel beklentisi, faizin yine yüzde 50’de sabit bırakılacağı yönünde. Merkez Bankası, son toplantısının karar metninde, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin dikkatle izlendiğini belirtmişti.

Parasal Sıkılaştırmanın İzlenmesi

Karar metninde, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” ifadelerine yer verilmişti.

Enflasyon ve Para Politikası

Merkez Bankası, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma beklenmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını vurguladı. Metinde, “Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.” ifadeleri yer aldı.