“Yılda 3 Zam Yapıyoruz Yoksa Eleman Bulamıyoruz!” Mehmet Şef’ten Restoran Sektörü İtirafları

AnasayfaMagazin

“Yılda 3 Zam Yapıyoruz Yoksa Eleman Bulamıyoruz!” Mehmet Şef’ten Restoran Sektörü İtirafları

MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, restoranlardaki pahalılığın sebeplerini açıkladı: Enflasyon, artan maliyetler, eleman sıkıntısı ve lojistik sorunlar...

Paylaş

Mehmet Şef, restoranların “cost control” (maliyet kontrolü) programları ile çalıştığını ve fiyatların bu sistemler tarafından belirlendiğini açıkladı. Ancak, bazı işletmelerin açgözlülük yaparak fiyatları daha da yükselttiğini ve bu durumun tüm sektöre zarar verdiğini belirtti.

Eleman Sıkıntısı ve Artan Maliyetler

Yalçınkaya, sektördeki en büyük sorunlardan birinin eleman sıkıntısı olduğunu ve bu nedenle yılda üç kez zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, artan gıda maliyetleri, ithal ürünlerin pahalı olması ve lojistik sorunların da restoranları zor durumda bıraktığını söyledi.

Pandemi ve Enflasyon Etkisi

Pandemi döneminde üretimin düşmesi ve ithalatın artması nedeniyle restoranların maliyetlerinin önemli ölçüde arttığını belirten Mehmet Yalçınkaya, enflasyonun da bu durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Müşterinin Alım Gücü Düşüyor

Restoran fiyatlarının yükselmesiyle birlikte müşterilerin alım gücünün düştüğünü kabul eden Yalçınkaya, bu sorunun çözümü için enflasyonun düşmesi ve üretimin artması gerektiğini söyledi.

“Kazıkçı” Algısına Tepki

Mehmet Şef, restoranların “kazıkçı” veya “fırsatçı” olarak algılanmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Kaliteli malzeme kullanımı, yüksek kira ve vergiler gibi faktörlerin de fiyatları etkilediğini belirtti.

Yalçınkaya kazıkçı ya da fırsatçı algısının nasıl oluştuğu konusunda da şu ifadeleri kullandı;

‘Bu konunun ortaya çıkış nedeni sosyal medyada paylaşılan adisyonlar. Ama şunu da unutmamak lazım. Restorandaki her ürün pahalı değil. Bizim en büyük problemimiz paylaşılan adisyonlarda gösterilen fiyatlar, restorandaki en lüks ürünlerin fiyatları. Yayınlanan adisyonlara bakıyorsunuz. Ödenen hesabın yüzde 50’sini tüketilen içkiler oluşturuyor. Yaratılan algıda bu önemli bir etken. Ama ben ülkemizin ciddi bir gıda politikasına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Eğer düzgün bir gıda politikası oluşturmazsak bu sorunları daha uzun süre yaşarız.’