Maliye’den Kayıt Dışı Hasılata 6 Milyar TL Rekor Ceza!

AnasayfaEkonomi

Maliye’den Kayıt Dışı Hasılata 6 Milyar TL Rekor Ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi denetimlerini sıkılaştırdı. Kayıt dışı hasılatı tespit edilen bir sigara şirketine 6 milyar TL ceza kesildi.

Paylaş

Vergi Denetim Kurulu, büyük mükelleflere yönelik yürüttüğü incelemeler kapsamında, kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlenen bir sigara üreticisine 6 milyar TL’lik rekor bir ceza kesti. Gecikme faiziyle bu rakamın daha da artması bekleniyor.

Randıman Analizi ile Tespit Edildi

Şirketin gerçek üretim miktarını belirlemek için “randıman analizi” yöntemi kullanıldı. Bu yöntemde, işletmedeki üretim girdileri ve çıktıları analiz edilerek, beyan edilen üretim miktarıyla karşılaştırma yapılıyor.

Belgeler Kayıtlara Dahil Edilmemiş

İncelemelerde, firmanın bazı belgeleri yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil etmediği, sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı tespit edildi.

Bakan Şimşek: Denetimler Artarak Sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu tür denetim yöntemlerinin devam edeceğini ve tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak süreceğini belirtti. Bakan Şimşek, kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlı olduklarını vurguladı.

Vergi Gelirleri Vatandaşın Refahı İçin Kullanılacak

Şimşek, vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmenin vatandaşların refahı ve ülkenin istikrarı için verimli alanlara yönlendirileceğini ifade etti. Ayrıca, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.