Ekmek Almaya Gönderdiğiniz Çocuğunuz 5 Bin Lira Cezayla Dönebilir!

AnasayfaEkonomi

Ekmek Almaya Gönderdiğiniz Çocuğunuz 5 Bin Lira Cezayla Dönebilir!

Yeni vergi paketindeki cezalar hem işletmeleri hem de tüketicileri endişelendiriyor. Fişini almayan çocuğa 5 bin lira ceza kesilebilir.

Paylaş

Vergi Cezaları 43 Kat Artıyor

TBMM’de görüşülmesi beklenen yeni vergi paketi, vergi cezalarında ciddi artışlar öngörüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla cezaları 43 kata kadar artırmayı hedefliyor. Bu durum, hem işletmeleri hem de tüketicileri endişelendiriyor.

Çocuğa 5 Bin Lira Ceza Kesilebilir

Yeni vergi yasasına göre, bakkala ekmek veya sakız almaya giden ancak fişini almayan bir çocuğa 5 bin lira ceza kesilebilir. Mevcut yasalarda bu ceza 680 TL olarak uygulanıyor. Cezayı Maliye’nin yetkili elemanları veya görevlendirilen kişiler kesebilecek.

İşletmelere 65 Bin Lira Ceza

Alışverişlerden sonra fiş vermeyen işletmeler de yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak. İlk ihlalde 10 bin TL, sonraki ihlallerde ise 65 bin liraya kadar para cezası ödemek zorunda kalabilecekler.

TÜRMOB’dan Tepki: Cezalar Orantısız

Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkilileri, cezaların orantısız olduğunu ve uygulanması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Cezaların mükellefleri değil, muhasebeci ve mali müşavirleri vuracağını ifade ediyorlar.

Vergi Paketi Muhasebecileri de Vuracak

TÜRMOB’un hazırladığı raporda, “Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tamamına yakını, ihlali yapan mükelleflere kesilmesine rağmen uygulamada bu cezaların büyük çoğunluğu meslek mensuplarına ödetilmektedir. Cezaların bu denli yükseltilmesi meslek mensuplarının psikolojik ve ekonomik olarak işlerini yapamaz hale gelmelerine yol açmaktadır” denildi.