Kurban Bayramı’nda Hayvan Kesimi Azalacak: Fiyatlar El Yakıyor!

AnasayfaGündem

Kurban Bayramı’nda Hayvan Kesimi Azalacak: Fiyatlar El Yakıyor!

Alım gücünün düşmesi ve kurbanlık fiyatlarının artmasıyla bu yıl büyükbaş hayvan kesimlerinde yüzde 20, küçükbaş kesimlerinde ise yüzde 10 azalma bekleniyor.

Paylaş

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bayraktar, alım gücünün azalması ve kurbanlık fiyatlarının artması nedeniyle bu yıl büyükbaş hayvan kesimlerinde yüzde 20, küçükbaş hayvan kesimlerinde ise yüzde 10 azalma olacağını öngördüklerini ifade etti.

Bu Yıl 680 Bin Büyükbaş Hayvan Kesilecek

Bayraktar, önceki yılların kurban satışlarını dikkate alarak bu yıl yaklaşık 680 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kesileceğini öngördüklerini belirtti. Ancak fiyat artışlarının etkisiyle bu rakamlarda azalma bekleniyor.

Kurbanlık Hayvan Fiyatları

Kurbanlık hayvan fiyatlarının illere, ağırlığa, ırkına ve türüne göre değiştiğini belirten Bayraktar, Ziraat Odalarından alınan verilere göre büyükbaş hayvanların fiyatlarının 75 bin ile 250 bin lira arasında, küçükbaş hayvanların fiyatlarının ise 8 bin ile 25 bin lira arasında değişeceğini açıkladı. Canlı ağırlık fiyatlarının ise büyükbaşta kilogram başına 200-300 lira, küçükbaşta ise 180-300 lira arasında olması bekleniyor.

Fiyat Artışlarının Nedenleri

Kurbanlık fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında yüksek enflasyon, yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye gibi masraflardaki artışlar gösterildi. Örneğin, geçen yıl 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücret bu yıl yaklaşık yüzde 100 artarak 20 bin 2 liraya yükseldi. Ayrıca besi yemi, kuru yonca otu ve elektrik fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandı.

Çadır Kiraları ve Satış Yerleri

Bayraktar, kurbanlık satıcılarının büyükşehirlerde satış yerlerine yüksek çadır kirası ödediğini belirtti. Belediyelere, üreticilerin maliyetlerini düşürmek amacıyla çadır kiralarını düşürme çağrısında bulundu.

Kurbanlık Satışları ve Kasap Ücretleri

Kurbanlık satışlarının bu yıl yavaş seyrettiğini ifade eden Bayraktar, kurbanlıkların satılmaması durumunda Et ve Süt Kurumunun üreticileri mağdur etmeyecek fiyatlarla hayvanları satın alması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kasaplara ödenecek ücretlerin de önemli bir maliyet kalemi olduğunu vurguladı.

107 Milyarlık Satış Bekleniyor

Bayraktar, üreticilere bol ve bereketli kazançlar dileyerek, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı tebrik etti. Bayram süresince kesilecek kurbanlık hayvanlar için halkın toplamda 107 milyar 300 milyon lira ödeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.