Kredi Kartı Limitlerine Ek Vergi Yolda

AnasayfaEkonomi

Kredi Kartı Limitlerine Ek Vergi Yolda

AK Parti’nin sunduğu yasa teklifiyle kredi kartı limitlerine ek vergi geliyor. 100 bin TL üzeri limitler için yıllık 750 TL katılma payı öngörülüyor.

Paylaş

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Bu kanun teklifiyle savunma sanayisine kaynak oluşturmak amacıyla bazı yeni düzenlemeler getiriliyor. Özellikle, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahiplerinden yıllık 750 TL ek vergi alınması öneriliyor.

KREDİ KARTI LİMİTLERİNE EK VERGİ

EK VERGİ DÜZENLEMESİ NELER GETİRİYOR?
Kanun teklifi yasalaştığında, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahipleri, her bir kart başına yıllık 750 TL katılma payı ödemek zorunda kalacak. Bu ücret, 5 Ocak 2025’ten itibaren kart ekstrelerine yansıtılacak. Bu yeni düzenleme, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

VATANDAŞLAR KART LİMİTLERİNİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR

BANKALARA YOĞUN BAŞVURULAR
Dünya gazetesinin haberine göre, kredi kartı sahipleri, limitlerini 100 bin TL’nin altına düşürmek için bankalara yoğun bir şekilde başvuruyor. Özellikle büyük özel bankaların çağrı merkezleri ve mobil uygulamaları üzerinden yapılan taleplerin sayısı yüz binleri aşmış durumda. Banka yöneticilerinden alınan bilgilere göre, başvuruların %90’ı mobil ve internet şubeleri üzerinden gerçekleştiriliyor.

BANKALARDAN AÇIKLAMA: “KANUN HENÜZ YASALLAŞMADI”

ÇAĞRI MERKEZLERİNE YOĞUN TALEP
Bankalar, kanun teklifinin henüz yasalaşmadığını belirterek, müşterilerin kart limitlerini düşürmek için acele etmemeleri gerektiğini vurguluyor. Bankalar, kanun yürürlüğe girdiğinde müşterilerini bilgilendireceklerini ifade ediyorlar.

KREDİ KARTI SAHİPLERİNİN DURUMU

100 BİN TL VE ÜZERİ LİMİTE SAHİP OLANLAR
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kartlar, toplam kredi kartlarının %49,2’sini oluşturuyor. Ağustos 2024 raporuna göre Türkiye’de 37,9 milyon kişinin bireysel kredi kartı bulunuyor. Kredi kartı limitlerinin %23’ü ise doluluk oranına sahip.