Kredi Kartı Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı

AnasayfaEkonomi

Kredi Kartı Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı

Yüksek faizlere rağmen kredi kartı borçları artmaya devam ediyor. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçları 2024'ün ilk yarısında hızlı bir yükseliş gösterdi.

Paylaş

Türkiye’de bireysel kredi kartı borçları 2 trilyon liraya yaklaşırken, kredi kullanımı yüksek faiz oranları nedeniyle yavaşlama belirtileri gösterse de hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Yılın ilk yarısında vatandaşın bankalara olan kart borcu yüzde 27,1 artışla 1 trilyon 468 milyar liraya ulaştı.

Tüketici Kredileri ve Kredi Kartları Büyümeye Devam Ediyor

2024 yılının ilk yarısında bankaların toplam kredi hacmi 2 trilyon 173 milyar lira artışla 13 trilyon 803 milyar liraya ulaştı. Bu büyümenin 525 milyar 895 milyon liralık kısmı tüketici kredileri ve kredi kartlarından kaynaklandı.

TL Kredilerde Hız Keserken Döviz Kredileri Artıyor

TL kredilerde büyüme ilk çeyrekte yüzde 8,8 iken, ikinci çeyrekte yüzde 3,9’a geriledi. Ancak döviz kredileri, özellikle düşük faiz oranları nedeniyle, ilk çeyrekte yüzde 4,6, ikinci çeyrekte ise yüzde 12,4 oranında arttı.

Kredi Kartı Harcamaları Yüksek Seviyelerde

İlk çeyrekte kredi kartı harcamaları toplamı yıllık yüzde 122,2 artışla 3 trilyon lira olurken, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 99,1 artışla 3,6 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bu durum, tüketicilerin yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlik ortamında harcamalarını kredi kartları aracılığıyla finanse etmeye devam ettiğini gösteriyor.