Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına 60 Ay Yapılandırma Fırsatı

AnasayfaEkonomi

Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına 60 Ay Yapılandırma Fırsatı

Kredi ve kredi kartı borçları için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunuluyor. İşte düzenlemenin detayları ve başvuru süreci hakkında bilmeniz gerekenler.

Paylaş

 

Son dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bireysel kredi kartlarına yönelik önemli adımlar attı. Kredi ve kredi kartı borçları, 60 aya kadar yapılandırılabilecek.

Yapılandırma Nasıl Olacak?

Yeni düzenleme ile birlikte, kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyemeyen bireyler, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirme fırsatı elde edecek. Her ay düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Kredi Kartında Kullanım Süreci

Yapılandırılan borç dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek. Örneğin, 100 bin lira borcun 50 bin lirası yapılandırıldığında, kart sahipleri kalan 50 bin liralık kısmı kullanmaya devam edebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

Yapılandırma Faiz Oranı Ne Olacak?

Bireysel kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Bu oran, Merkez Bankası’nın referans faizine göre güncellenecek.

Ödeme Örnekleri

Örneğin, 50 bin liralık borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lira olacak. 60 ay vade ile taksitlendirilirse toplam ödeme 133 bin liraya ulaşacak.

İhtiyaç Kredisi Yapılandırma

İhtiyaç kredilerinde de benzer bir yapılandırma süreci uygulanacak. 30 günden fazla anapara ve faiz ödemesi yapılmamış borçlar, ilave kredi olmaksızın 60 aya kadar yapılandırılabilecek.

Asgari Ödeme Oranları

Kredi kartlarında asgari ödeme tutarları da değişiyor. Dönem borcunun yüzde 20’si olan asgari ödeme oranı, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira üzerindeki dönem borçları için asgari ödeme oranı ise yüzde 40 olarak uygulanacak.

Faiz Oranı Belirleme Süreci

TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre belirleyecek. Bu oranlar, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.