Kızamık ve Boğmaca Vakaları On Kat Arttı!

AnasayfaSağlık

Kızamık ve Boğmaca Vakaları On Kat Arttı!

Paylaş

Avrupa Birliği’nde (AB) kızamık ve boğmaca vakalarında endişe verici bir artış yaşanıyor. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), aşılama oranlarının düşmesi ve pandemi nedeniyle aşılama hizmetlerinin aksamasının bu duruma yol açtığını belirtiyor.

Kızamık Vakaları Artıyor

2023 Mart ayından 2024 Şubat sonuna kadar en az 5 bin 770 kızamık vakası ve 5 ölüm rapor edildi. Kızamık, son derece bulaşıcı bir hastalık ve aşılama ile önlenebiliyor. Nüfusun en az yüzde 95’inin iki doz kızamık aşısı olması gerekiyor.

Boğmaca Vakaları On Kat Artış Gösteriyor

ECDC’nin ön verilerine göre 2023 ve 2024’te boğmaca vakalarında 2022 ve 2021’e kıyasla on kat artış yaşandı. Boğmaca, özellikle aşılanmamış bebekler ve küçük çocuklar için riskli bir hastalık. Aşılama, toplum bağışıklığı sağlayarak bu grubu da koruyor.

Aşılama Oranlarının Düşmesi Endişe Veriyor

ECDC Müdürü Andrea Ammon, aşılamanın sadece aşı olanları değil, aşı olamayanları da koruduğuna dikkat çekiyor. Ammon, Covid-19 pandemisinin aşılama hizmetlerini aksattığını ve aşılanma oranlarının düştüğünü belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2020-2022 yılları arasında Avrupa’da 1,8 milyondan fazla bebeğin kızamık aşısını kaçırdığını bildiriyor.