Kısa Çalışma Ödeneğinde Değişiklikler

AnasayfaEkonomi

Kısa Çalışma Ödeneğinde Değişiklikler

Paylaş

Kısa çalışma ödeneğinde yapılan değişiklikler ve yeni şartlar neler? Detaylar haberimizde.

Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, kısa çalışma ödeneği şartları yeniden belirlendi. Artık çalışanların kısa çalışma ödeneği alabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün sigortalı çalışması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Neler?

Koronavirüs döneminde yoğun kullanılan kısa çalışma ödeneğinde bazı sistem değişiklikleri yapıldı. Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bu değişiklikleri madde madde sıraladı:

1. Başvuru Şartları

  • İşverenler; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın, doğal afetler ve seferberlik durumlarında kısa çalışma ödeneği için başvurabilecek.
  • Kısa çalışma dönemi, kısa çalışma başlama tarihi dahil 3 ayı geçemeyecek.
  • İşverenin kısa çalışmadan yararlanabilmesi için iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin en az 3’te bir oranında azaltılması veya iş yerinde faaliyetin en az dört hafta süreyle durdurulması gerekiyor.

2. Yönetim Kurulu Kararı Gerekliliği

  • Genel ekonomik kriz, sektörel ve bölgesel kriz durumlarında kısa çalışma ödeneğine başvurulması için yönetim kurulu kararı gerekiyor. Doğal afetlerde ise yönetim kurulu kararı gerekmeyecek.
  • Doğal afet durumunda işyeri, afetten doğrudan etkilenmeyip; nakit darlığı, ödeme güçlüğü veya pazar daralması gibi nedenlerden dolaylı etkilenmesi halinde kısa çalışma ödeneğine başvuramayacak.

3. Prim Gün Sayısı ve Ödeme Koşulları

  • İşveren kısa çalışma ödeneğine başvurup kabul görmesi halinde, çalışanların kısa çalışma ödeneği alabilmesi için son 120 gün sigortalı çalışmış ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerekiyor.
  • Kısa çalışma ödeneği, günlük ortalama brüt ücretin yüzde 60’ı kadar olacak ve asgari ücretli bir çalışan için bu tutar günlük 334 lira olacak. Kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek, bu da en fazla 30 bin lira olacak.
  • Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanacak.

4. Diğer Detaylar

  • Kısa çalışma süresi içinde çalışanın sigorta primi, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından SGK’ya aktarılacak.
  • 1 Mart 2024 tarihinden sonra başlayacak sigortalılar için kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, üç yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşülecek.