Türkiye’de kırmızı ve beyaz et fiyatlarında belirgin bir artış yaşanıyor. TÜİK’in verilerine göre, ocak ayında dana ve kuzu eti fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi. Ayrıca balık ve tavuk eti fiyatlarında da önemli yükselişler kaydedildi.
TÜİK’e göre, ocak ayında tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 64,86’ya yükseldi. Aylık enflasyon ise yüzde 6,70 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonu ise yüzde 69,71 olarak hesaplandı.
Ocak ayında dana eti fiyatları yüzde 109,72, kuzu eti fiyatları ise yüzde 129,41 arttı. Kuzu eti 400-600 TL arasında, dana eti ise 350 TL ile 650 TL arasında satılıyor.
Açlık sınırının 15.048 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 49.019 TL’ye yükseldiği ocak ayında, 17 bin TL asgari ücret alan bir çalışanın kırmızı ete ulaşması neredeyse imkansız hale geldi.
Etlere yüzde 110 zam
Diğer taraftan, ocak ayında dana eti fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7,77, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 109,72 artış gösterdi. Kuzu eti fiyatlarındaki aylık artış yüzde 5,76, yıllık artış ise yüzde 129,41 oldu. Kümes hayvanı etlerinin fiyatı ise aylık yüzde 3,66 artarken, yıllık artış yüzde 67,01 oldu.
Balık ve deniz ürünlerinde aylık yüzde 1,17, yıllık yüzde 65,20 artış yaşandı. Taze balık ve deniz ürünleri ise aylık yüzde 18,41, yıllık yüzde 71,53 artış gösterdi.
Sakatat, tavuk, balık… Hepsi iki katına çıktı
Diğer etler ve yenilebilir sakatatlarda ise aylık artış yüzde 15,09, yıllık artış yüzde 165,62 olarak kaydedildi. Şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitlerinde ise aylık yüzde 6,95, yıllık yüzde 88,84 artış görüldü.
Beyaz et fiyatlarında da artış yaşanırken, balık fiyatlarında ortalama olarak aylık 32 TL’lik bir artış gözlendiği belirtildi. Tezgahlarda lüfer 850 TL, hamsi 150 TL, istavrit 100 TL, levrek 300 TL, kupa 150 TL, tekir 350 TL, uskumru 250 TL, kalkan 600 TL, mezgit 150 TL, zargana 150 TL, çipura kilosu ise 280 TL civarında satılıyor. Tavuk eti ise yaygın mağazalarda ve kasaplarda 120 TL ile 180 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.