Kirada Yüzde 25 Sınırlaması Kalkıyor!

AnasayfaGündem

Kirada Yüzde 25 Sınırlaması Kalkıyor!

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRTHaber’de katıldığı programda ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını belirtti. “Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum” diyen Şimşek, bu düzenlemenin büyük ihtimalle devam etmeyeceğini ifade etti.

Ekonomide Net İhracatın Etkisi

Bakan Şimşek, net ihracatın ekonomiye olumlu etkilerinin görülmeye başladığını vurguladı. “Büyümede kompozisyon değişiyor ve dengelenme sağlanıyor. Bu durum cari açığı da azaltıyor. Geçen yıl Mayıs ayında 57 milyar dolar olan açık, bu yıl 30 milyar doların altına düşecek” dedi.

Türkiye’ye Artan Fon Akışı

Son yerel seçimlerden sonra Türkiye’ye yönelik fon akışında büyük bir artış olduğunu belirten Şimşek, “Merkez Bankası’nın swap hariç rezerv pozisyonu 1.5 ayda 49 milyar dolarlık iyileşme gösterdi. Belirsizliklerin azalması ve programın işe yaraması, Türkiye’ye olan ilgiyi artırıyor” diye konuştu.

Kredi Notlarında İyileşme

Şimşek, Fitch ve S&P’nin uzun yıllar sonra Türkiye’nin kredi notunu artırdığını belirterek, “Fitch 12 yıl sonra, S&P ise 11 yıl sonra kredi notumuzu artırdı. Görünümümüz pozitif. Program çalışmaya devam ederse notlarımız daha da yükselecek” ifadelerini kullandı.

Kamuda Tasarruf ve Yapısal Reformlar

Bakan Şimşek, kamuda tasarruf paketinin güçlü bir şekilde uygulanacağını ve verimliliği artıracak yapısal reformlara hız verileceğini söyledi. “Bütçe disiplini ve yapısal reformlar aracılığıyla para politikasına destek vereceğiz” dedi.

Bütçe Açığı ve Deprem Harcamaları

Geçen yıl yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle bütçe açığının arttığını belirten Şimşek, “Deprem harcamaları hariç bütçede ciddi bir disiplin var. Bu yıl bütçe açığını hedeflenenin altında bir noktada kapatacağız” şeklinde konuştu.

Kur ve Enflasyon Beklentileri

Şimşek, geçen yıl enflasyonun çeşitli faktörler nedeniyle yükseldiğini belirterek, “Bu yıl enflasyonun düşmesi için elverişli şartlar mevcut. Para, maliye ve gelir politikaları daha sıkı olacak” dedi. Enflasyonun yıl sonunda %38’e düşmesini hedeflediklerini belirten Şimşek, “Bir sonraki yıl tek haneli enflasyon için geri adım atmayacağız” dedi.

Vergi Artışı Olacak mı?

Bakan Şimşek, bu yıl vergi artışı öngörmediklerini belirterek, “Geçen yılki gibi KDV artışı olmayacak. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var” diye konuştu.