Kimlik sahtekarlığına karşı yüksek güvenlikli çipli kimlik doğrulama cihazları yaygınlaşıyor

AnasayfaManşet

Kimlik sahtekarlığına karşı yüksek güvenlikli çipli kimlik doğrulama cihazları yaygınlaşıyor

Paylaş

Yüksek güvenlikli çipli kimlik doğrulama cihazlarının kamu ve özel sektörde yaygınlaşmasıyla sahte kimlik kullanılarak yapılan işlemlerin önüne geçilecek.

Şu anda tapu dairelerinde, 300’e yakın noterlikte ve bazı bankalarda kullanılan bu cihazlar sayesinde, sahte kimlikle yapılan işlemler önceden tespit edilebilecek. 81 ildeki tapu müdürlükleri, noterlikler ve bankalardaki bu cihazlar, çipli kimlik kartı ve kişinin parmak izlerini İçişleri Bakanlığı Nüfus Müdürlüğü veri tabanındaki bilgilerle eşleştirerek kimliğin doğruluğunu sorguluyor. Kimliğin sahte olduğu anlaşıldığında hemen yasal işlem başlatılıyor.

Cihaz kullanımı, çipli kimlik kartının cihaza takılması ve veri tabanındaki bilgilerle eşleştirilmesiyle başlıyor. İkinci doğrulama adımı, kişinin parmak izinin karşılaştırılmasıyla yapılıyor. Eğer her iki aşamada da eşleşme doğrulanırsa, kimlik sahibinin gerçek bir kişi olduğu kesinleşmiş oluyor. Bu yolla, belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve sınav merkezleri gibi birçok alanda da kimlik sahtekarlığına karşı önlemler alınmış olacak.