Kelkit’te üretilen balın kalitesi dünyaca ünlü Anzer Balı’nı geride bıraktı

AnasayfaManşet

Kelkit’te üretilen balın kalitesi dünyaca ünlü Anzer Balı’nı geride bıraktı

Paylaş

Kelkit’te bal üreticisi olan Sinan Albayrak, yaptırdığı laboratuvar analizi sonucunda balının prolin değerinin 1.375 olduğunu öğrenerek Türkiye’nin en iyi balını ürettiğini belirtti. Şen Köyü’nde bal üreten Albayrak, bu değerin Anzer balını geride bıraktığını ifade etti.

Albayrak, balının prolin değerinin 1.375 çıkmasına şaşırdığını ve bu sonucu teyit etmek için başka bir laboratuvara daha gönderdiğini söyledi. Aldığı aynı sonuç üzerine Türkiye’nin en iyi balını ürettiğini iddia eden Albayrak, Kelkit’in diğer bölgelerden daha üstün olduğunu vurguladı.

Prolin değeri Anzer balının üstünde

Balın prolin değerinin, Anzer balının 738 prolin değerini geçtiğini belirten Albayrak, coğrafi işaret almış balların çoğunun prolin değerinin Kelkit balının altında olduğunu ifade etti. Ayrıca, Erzurum’da coğrafi işaret almak için başvurulan balların prolin değerlerinin Kelkit balını geçemediğini savundu.

Kelkit’in endemik bitki türleri bakımından zengin bir bölge olduğunu belirten Albayrak, Kelkit balının coğrafi işaret alması için çağrıda bulundu. Bu işlemle Kelkit balının dünya çapında tanıtımının artacağını ve üreticilerin tüketicilerle daha iyi buluşabileceğini düşündüğünü belirtti.