Kelkit Vadisi’ne Panoramik Manzara Sunan 100 Yıllık Kale Yıkılıyor

AnasayfaYerel Haber

Kelkit Vadisi’ne Panoramik Manzara Sunan 100 Yıllık Kale Yıkılıyor

Paylaş
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin en önemli tarihi kaleleri arasında gösterilen Şebinkarahisar Kalesi, ilgisizlik ve doğal afetler nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Denizden 1360 metre yükseklikte yer alan ve 360 derecelik Kelkit Vadisi manzarası sunan kale, yıllardır yeterince onarım görmediği için surları ve diğer yapıları hasar görmeye devam ediyor. Kaledeki bazı yapılar ise ilgisizlikten dolayı yıkılma tehlikesi oluşturuyor.

Giriş Kapısı Yıkılacak!

Şebinkarahisar’ı ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi kale kapısı da yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kapının zamanla aşınarak dökülmesi ve onarım yapılmaması, kalenin tarihi dokusuna zarar veriyor.

Surlar Yıldırım Çarpması Sonucu Hasar Aldı

Kalenin surları da geçtiğimiz yıllarda yıldırım düşmesi sonucu hasar görmüştü. Uzun süredir herhangi bir onarım yapılmaması ise surların daha da yıpranmasına neden oluyor.

Turizm Potansiyeli Yeterince Değerlendirilmiyor

Birçok şehirde kale restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılırken, Şebinkarahisar Kalesi’nin bu potansiyeli yeterince değerlendirilmiyor. Kalenin konumu, sunduğu manzara ve tarihi önemi göz önüne alındığında, restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılabilecek bir potansiyele sahip.

Kıraç’ın Şarkısı Gerçek Oluyor

Kıraç’ın seslendirdiği ve önemli eserlerden olan “Karahisar Kalesi Yıkılır Gelir” şarkısı, Şebinkarahisar Kalesi’nin şu anki durumunu yansıtıyor.

Şebinkarahisar Kalesi’nin Tarihi

Şebinkarahisar Kalesi’nin tarihi MÖ 550’ye kadar uzanıyor. Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde önemli bir stratejik merkez olarak kullanılan kale, günümüzde de önemli bir tarihi değere sahip.