Karadeniz’e uyarı: Müsilaj geri dönüyor bu gidişle hamsi bitecek!

AnasayfaGündem

Karadeniz’e uyarı: Müsilaj geri dönüyor bu gidişle hamsi bitecek!

Paylaş

İklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, müsilajın yeniden ortaya çıkabileceği ve bu durumun önemli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın, daha şiddetli fırtınaların yaşanmasına neden olabileceğini ve bu durumun da hamsi göçünü etkileyebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kurnaz, müsilajın nasıl oluştuğunu açıklarken, geçen yıl sahillere yayılan tabakanın iki ay içinde yeniden oluşabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, daha sıcak deniz suyu koşullarının şiddetli fırtınaları güçlendirebileceğini vurguladı. Özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında daha yoğun fırtınaların beklendiğini belirtti.

Hamsiler soğuk sulara göç ediyor

Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın balık popülasyonlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kurnaz, özellikle hamsi gibi balıkların daha soğuk bölgelere kaçtığını ifade etti. Karadeniz’deki hamsi stoklarının azalabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Kurnaz, gelecek dönemlerde beklenen sıcaklık artışına da dikkat çekerek, her mevsimin beklentilerden daha sıcak geçebileceğini ve hatta Türkiye’nin batı bölgelerinde 50 dereceyi görebileceğimiz bir ihtimalin yüksek olduğunu belirtti. Bu durumun özellikle Cizre gibi yerlerde gerçekleşebileceğini söyledi.